„Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и при редовно правителство, за да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет, за да може очакванията на хората да бъдат постигнати”. Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

С 5% увеличават пенсиите от 1 юли

По думите му в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите, по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване в частта за пенсиите.

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си и за юли

Идеята е тези 50 лв., които сега се дават като добавка на пенсионерите, да се направи по формула, чрез която тези пари да влязат в пенсиите, но Донев обясни, че това е изключително трудно, защото няма как механично да се пренесат в размера на пенсиите, а трябва да се намери формулата, с която да не се нарушат принципите в осигурителната система, защото през годините много пъти са нарушавани и затова е много чувствителна, когато започне да се говори за увеличение на пенсиите.

Очаква се ръст на цените на храните заради поскъпването на тока и горивата

По-справедливата формула, според Донев, е да се използва коефициента за трудов стаж.

Вижте във видеото какво коментираха пенсионерите, след новината за вдигането на пенсиите.