Групата на НДСВ скочи срещу Велчев, чака среща с царя
Групата на НДСВ скочи срещу Велчев, чака среща с царя / netinfo

В декларация почти цялата ПГ на НДСВ е поискала санкции за Милен Велчев, преразглеждане на решенията на конгреса на партията от неделя и избора на ново ръководство на НДСВ. От групата съобщиха, че официално решение няма. Поискана е среща с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, до когото е изпратена позицията на депутатите, научи Дарик.

След като официалното заседание на групата в централата на партията следобед беше отложено стана ясно, че неформално депутатите на НДСВ са се събрали по-рано през деня – в сградата на Народното събрание на пл. „Ал. Батенберг”. Дарик научи, че след обсъждане в декларация е било изразено несъгласието на жълтата група с начина, по който е проведен конгреса и с избора на новия Политически съвет. Според част от депутатите под документа са се подписали 47 народни представители, като е търсено и съгласието на тези, които са били в чужбина или са отсъствали от София.

Форумът на НДСВ приключи късно в неделя със скандал, заради обвиненията в манипулация на избора за ново ръководство. Тогава вицепремиерът Даниел Вълчев напусна заседанието, след като репликира Милен Велчев, който председателстваше конгреса.

По-рано днес стана ясно, че депутати и делегати на форума вероятно ще обжалват изборът на Политически съвет на НДСВ. Според тях резултатите от гласуването за ръководство могат да бъдат оспорени в съда, заради липсата на кворум и заради факта, че в Политическия съвет на НДСВ са били избрани бившият правосъден министър Антон Станков и бившият зам.-министър на финансите Илия Лингорски, преди двамата да бъдат приети за членове на партията.

Пак по неофициална информация депутатите са видели и готов сценарий за провеждането на конгреса и избора на ръководство. По-време на събирането е обсъждано да се поиска и изключването от партията на зам.-областния управител на Бургас Илчо Дуганов, който оглави комисията по избора на конгреса и е спряган за бъдещ секретар на НДСВ и на Кирил Арсов.

В официално съобщение председателят на ПГ на НДСВ проф. Анелия Мингова разпространи коментара си, че членовете на ПГ са в правото си да обсъждат случилото се на конгреса и да правят политически изводи, но когато групата вземе решения, те ще бъдат обявени.

Милен Велчев, който беше сред малцината дошли по-рано в централата на партията, коментира ситуацията в партията. Той отново нарече абсурдни обвиненията за манипулации при избора на нов Политически съвет. Според него ако резултатите от конгреса бъдат обжалвани в съда, това ще бъде неоснователно и ще се види от решението на съда.

Най-добре е всичко да бъде изговорено и „да не си показваме мръсното бельо на показ”, каза още Милен Велчев. Той прогнозира, че със сигурност ще се разбере с по-голямата част от групата и с 90 процента от избирателите.