Готов е проектодокументът за създаването на ново разследващо звено
Готов е проектодокументът за създаването на ново разследващо звено / снимка: Sofia Photo Agency

Съвместни екипи на МВР, прокуратурата и ДАНС ще разследват организираните престъпни групи до унищожаването на дейността им, обяви главният прокурор Борис Велчев и допълни, че концепцията за създаването на екипите е готова.

Той съобщи, че е изготвен проекта на документ за създаване на съвместните екипи между прокуратурата, ДАНС и МВР. Те ще бъдат създадени след окончателното съгласуване между трите институции. Нито структурните промени в МВР, нито тези в ДНАС биха имали отношение във функционирането на съвместните екипи. Подбор на прокурорите, които ще работят в тях още не е направен.

Екипите ще имат особена функция по отношение на организираната престъпност и знаковите фигури. "Целта е да ги професионализираме и да ги направим постоянни, да им възложим определени задачи, които не приключват с внасянето на 1, 5 или 7 обвинителни акта, а представляват приключване на дейността на съответната организирана група във всичките й проявления", обясни Борис Велчев. Екипите ще действат на територията на цялата страна, но ще бъдат централизирани.