38 са постъпилите сигнали към Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - София заради високите температури. Това съобщиха от ЦСМП.

Данните са към 20:00 ч. Не всички граждани, за които е извикана линейка, са хоспитализирани, тъй като някои от тях сами са отказали тази възможност.

Температурен рекорд от 36 градуса е регистриран в Шумен днес, съобщиха за БТА от хидрометеорологичната обсерватория в града. Температурата е измерена около 16:00 часа, като до края на деня е възможно да се повиши незначително. 

Нов температурен рекорд в наш град

На този ден най-топло преди е било през 2000 година, когато са отчетени 35,4 градуса.

Абсолютен температурен рекорд за днешния ден бе отчетен и в Хасково. Следобед живакът удари 38,5 градуса, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория.

Внимание, опасни горещини и по морето: Жълт и оранжев код за високи температури в петъчния ден

През цялата история на измерванията досега най-горещо е било преди 117 години - на 13 юли 1906 година, когато термометърът е показвал 36,5 градуса. В региона в сила е оранжев код за опасни метереологични явления. Той ще бъде валиден и за утре.

Максимална температура от 39,5 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Досега най-горещо на 13-и юли е било през 1989 г., когато термометрите са отчели 37,7 градуса.