Бившият министър на финансите Владислав Горанов коментира пред NOVA списъка на министър-председателя Кирил Петков до прокуратурата, в който той оповести имена, уличени в корупция. Сред тях бе посочено и името на Горанов.

Премиерът разкри още имена от списъка му до прокуратурата

В България отдавна се води социален експеримент с неясни последици. Част от този експеримент е и изказването на премиера вчера. Веднага след скандала с невнесените данъци на Божков, прокуратурата проведе няколко разпита с мен. Така че в този смисъл институцията си е свършила работата. Ако Кирил Петков очаква да ме задържат за няколко часа заради твърдения, това е ирационално”, категоричен бе Горанов.

По думите му сегашното управление, "освен с некомпетентност, е заредено и с особена агресия."

„Аз също направих една бърза справка в Google. Ето ви едни твърдения за извършени престъпления от Асен Василев и Кирил Петков. Известен сайт с журналистическа разработка. Не е сериозно един централен държавен централен орган на изпълнителната власт да борави с Google. Вярно, че щяха да паднат в друг капан, ако не бяха излезли по толкова профански начин от темата, в която сами се вкараха, но е обидно за всеки българсик гражданин, ако българският министър-председател с всички милиарди, които харчим за служби, е готов да изготвя списъци от Google”, добави още Владислав Горанов.

Борисов: И младежите от ГЕРБ са направили списък от Google, в него са Василев и Янев

Той беше категоричен, че не е получавал пари от Васил Божков, не са му били и предлагани.

„Божков, за разлика от други бизнесмени, които имаха проблеми с прокуратурата, предпочете да избяга от България. Несериозно звучи да се отправят такива публични обвинения за раздавани пари. Ако той се чувства на правилната страна, нека заповяда и да защити тезата си. Какво стана в момента, в който се разбра, че хипотетично има някакви проблеми, свързани с бизнеса на господин Божков? Ами господин Божков предпочете да се укрие. И ако спазваме похвата на Петков, трябваше и Божков да е в списъка, защото ако аз съм получавал, съм корумпиран, а ако той е давал, също е престъпление”, обясни той.

Горанов добави, че прокуратурата няма какво повече да направи в този случай, освен да разследва и да вземе обяснения от всички замесени лица в случая.

„Изготвянето на подобни списъци, като този на премиера, обикновено се прави като отчаян, кризисен пиар, когато има други проблеми в обществото. Премиерът претопля една стара тема. Притеснен съм и разочарован, че българският министър-председател може толкова лековато борави с факти и толкова бързо да размива съотношенията между отделните власти”, каза още той.

Във връзка с казуса по откраднатия автомобил бившият министър беше категоричен, че става въпрос за манипулация: "Колата не е моя, аз съм ползвател на лизинг. Тя не е открадната, обявена е за общодържавно издирване. Експертизите показаха, че автомобилът не е манипулиран”.
nova.bg