/ БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с актива на партията си в Сливен и коментира пред тях и медиите актуалните теми от последните дни.

По повод списъка на премиера Кирил Петков с имена до прокуратурата с цел проверка, Борисов заяви: "Така е било и през 1944-45 г. – по списък са изтрепали цвета на нацията. Така ще коментирам списъка – с шега и закачка. Ако това е съдебна реформа - да си сложиш хора в прокуратурата, в МВР, в службите и накрая да извадиш от Google - сериозна работа. В Google всичко излиза, много сериозна работа. Жалко, че това отнема огромен ресурс от медийното време, за да не се дискутира това, което говорят хората. Ние искаме да помогнем на правителството, те пишат списък", недоумява Борисов. 

"Вчера младежите от ГЕРБ идват и носят папка с розово и синьо фламинго, да сме модерни и ние. Направили списък и те от Google. На първо място сложили Асен Василев. Ма то пише страшни работи. След това Янев. Ма то направо не се чете", каза Борисов. 

Премиерът разкри още имена от списъка му до прокуратурата

По-рано днес министър-председателят Кирил Петков разкри пред NOVA още имена от списъка му, който заедно с екипа му изготви и предостави на прокуратурата след среща с главния прокурор Иван Гешев. По думите му, в него фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и бившият министър на финансите Владислав Горанов.

"За господин Борисов не казваме, че той е имал кюлчетата в чекмеджето си, а искаме да разберем как тези кюлчета са попаднали там. За господин Горанов искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че лично са му носели парите. Ние не казваме този или онзи е виновен. Казваме, че когато има свидетел, който е готов да каже, че е давал лично пари на виден политик, какво е направила всъщност прокуратурата по тази тема. Ако сме сигурни, че тя си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало", коментира Петков.

"Направих този списък с моите съветници и моя отбор. Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз само го попитах защо нямаме резултати по това, което цялото общество говори от сутрин до вечер. За тези хора, които ги знае всяко българско семейство. Той попита кого визирам и аз тогава споделих тези съответни имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

Петков: Борисов трябва да каже кой е Мата Хари

Борисов разкритикува и бюджета, готвен от редовния кабинет. По думите му с това разпределение още преди следващия бюджет през ноември ще бъдат достигнати таваните на дълговете.

Предупредихме за Руменрадевата зима преди 7-8 месеца – фактът е факт. Ако тези хора продължат да управляват по този начин, ще стигнат таваните на дълговете“, коментира той. 

„Държавният дълг сега расте. Взимат се милиарди, които ние трябва да връщаме. Капанът е огромен”, заяви още лидерът на ГЕРБ. Според него, ако настоящите властимащи продължат да управляват по този начин, „догодина вече ще има списъци и на Интерпол”.

„Създават какафония и хаос. Как ще го оправят следващите? Първо трябва да намалят разходите, после да компенсират за цените на тока и газа”, каза още Борисов.

Борисов: Занимаваха се с компромати и шкафчета, а сега на всеки българин му дърпат от джоба

Лидерът на ГЕРБ припомни позицията на партията за незабавно отпадане на зелените сертификати в България.

„Зелените сертификати изиграха своята роля. За Европа и света тя продължава да съществува, заради улесненото пътуване, но в България трябва незабавно да отпадне. Просто не се спазва. Виждаме го навсякъде. Незабавно трябва да се махне този побългарен зелен сертификат”, каза лидерът на ГЕРБ.

„По думите му (бел.ред. Кирил Петков) бил се справял добре с тази криза. Ако това се беше случило, когато аз бях премиер, веднага щяха да ме питат защо сме първи по смъртност в света месеци наред. На ден загиват по 100 души. Управлението им на тази криза е пълен провал”, каза още той.