Делян Пеевски, Бойко Борисов и Владислав Горанов са част от споменатите фигури
Министър-председателят Кирил Петков разкри пред NOVA още имена от списъка му, който заедно с екипа му изготви и предостави на прокуратурата след среща с главния прокурор Иван Гешев. 

Петков обяви част от имената на хората в списъка му за прокурорска проверка

По думите му, в него фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и бившият министър на финансите Владислав Горанов.

"За господин Борисов не казваме, че той е имал кюлчетата в чекмеджето си, а искаме да разберем как тези кюлчета са попаднали там. За господин Горанов искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че лично са му носели парите. Ние не казваме този или онзи е виновен. Казваме, че когато има свидетел, който е готов да каже, че е давал лично пари на виден политик, какво е направила всъщност прокуратурата по тази тема. Ако сме сигурни, че тя си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало", коментира Петков.

Петков: Борисов трябва да каже кой е Мата Хари

Премиерът обясни и как е започнал казуса с формирането и предаването на прокуратурата на списъка с имена на хора, които според него трябва да бъдат разследвани и проверявани: 

 "Направих този списък с моите съветници и моя отбор. Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз само го попитах защо нямаме резултати по това, което цялото общество говори от сутрин до вечер. За тези хора, които ги знае всяко българско семейство. Той попита кого визирам и аз тогава споделих тези съответни имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Независимо откъде е. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе той.

По думите на премиера никой вече няма да прикрива "бездействието на прокуратурата и тя трябва или да започне да работи, или абсолютно цялото общество ще е наясно, че не си върши работата".

Прокуратурата изпрати на МВР списъка на премиера

Премиерът Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви правосъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярва, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо господин Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки тези факти. Така че осветляване и прозрачност ще е пътят оттук нататък”, коментира още премиерът.

Гешев: Обидно е да се иска отсраняване на главен прокурор с изрезки от вестници

Министър-председателят заяви, че иска да бъдат привлечени от чужбина български специалисти в областта на разследване на корупцията, за да започнат работа в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Той каза, че се надява законопроектът за промени в КПКОНПИ да бъде внесен в парламента непосредствено след гласуването на бюджета.

Петков обясни, че с промените КПКОНПИ ще се раздели на две, като едната част ще има възможност за разследващи функции. Той добави, че вече е дал за задача да се търсят български специалисти в чужбина, за да нямат връзка с хората в България, които трябва да разследват.

КПКОНПИ: Специализираното правосъдие е необходимо за борбата с корупцията

Във връзка с темата за отпадане на зеления сертификат, премиерът Петков заяви, че трябва да бъде сигурно, че премахването му няма да пречи на здравната система.

"Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в темата за зелените сертификати. Управляваме на база данни. Когато падне заетостта на интензивните легла и няма риск за здравната система, или ако се покачи процентът на ваксинациите, сертификатът ще отпадне. Никой не иска той да остава, но трябва да сме сигурни, че няма да има негативни последици. Вълната на Омикрон преминава. Ако данните се запазят такива, ще се мисли за премахване на тази мярка. Сега сме на 600 заети интензивни легла. Паднем ли до около 100, това ще е добра граница", поясни Петков. 

Той отбеляза, че най-големият му успех до момента е "как менажирахме и управлявахме ковид вълната", което е позволило да не се затвори държавата и ограничителните мерки да бъдат минимални.