/ БТА
"Аз съм много щастлив от днешното решение на Конституционния съд. Беше важно да се знае, че статутът на главния прокурор вече не е, че само Господ е над главата му, а има процедура, където министърът на правосъдието може да внесе искания към Висшия съдебен съвет (ВСС)". Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти. Той е на официално посещение в Сърбия.

"Сега е много важна ролята на ВСС и дали е готов да приеме отговорността, която му е дадена по Конституция", допълни Петков. 

КС реши: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

Йорданова: Възможно най-скоро ще предложа освобождаване на Иван Гешев

Министър-председателят още веднъж обясни, че подготвя списъка с лица, които са една от причините за високото ниво на корупция и непрозрачна икономика у нас, и заяви, че ще го даде в прокуратурата.

"Този лист ще бъде внесен от мен, хубавото е, че той не е някакъв таен списък, ние всички ги знаем. Даже ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице", посочи той. 

"Оттук нататък вече ясно трябва да започнем да говорим защо и как прокуратурата до този момент не е била действаща в пълния смисъл на думата и защо и как всички тези публикации не са били разследвани. Пример - има ясен факт, че има снимка с кюлчета и пачки, има ясен факт, че Борисов отговори, че има "Мата Хари", знае коя е. А прокуратурата не пита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или са си били там", каза премиерът и допълни, че листът с информация ще бъде увеличен. 

"Събираме още днес информацията, прокуратурата оттук нататък има два избора – да се обяснява защо не е направила нищо, или да се задейства”, посочи Петков.

Петков обяви имената на хората в списъка му за прокурорска проверка

Министър-председателят Кирил Петков каза пред журналисти в Белград още, че когато като министър на икономиката в служебното правителство е разбрал за схемата със "златните паспорти" е възложил на Калина Константинова да "види какво се случва".

"Тя започна да работи с правосъдието, за да се разнищят тези неща. ДПС си правят някакви реклами по тази тема. Ние като коалиция вкарахме проектозакон, който е сега в комисия и обещах, че тези златни паспорти ще бъдат приключени", каза премиерът.

Според него е смешно, че "партията, която четири години не е казала нито дума за златните паспорти, сега, когато законопроектът е вече внесен, е станала революционер за премахването им".

"Това, че ДПС изведнъж се събуди, ми се струва много странен факт", коментира Петков и попита защо те не са направили нищо по темата през всички тези години. Премиерът заяви, че всеки случай, по който има лица, които не са свършили работата, трябва да бъде разследван.

Вандали са скъсали лентите с българското знаме от венците на гроба на Гоце Делчев


За отношенията с Република Северна Македония и отправени провокации, министър-председателят каза, че провокатори винаги ще има.

"Тук е възможността да напреднем в добросъседските отношения, да адресираме провокациите. Министерството на външните работи го направи с официална нота", каза премиерът.

Според него не трябва да се дава възможност провокаторите да "преместят" конструктивния тон. Премиерът съобщи, че се е чул със своя колега - македонския премиер Димитър Ковачески. Двамата са подчертали, че ще са с нулева толерантност към провокациите. "Ние имаме обща цел и това е добросъседство и добрите отношения, които заложихме в първата ни среща", заяви българският премиер.