Годишно се харчат 100 млн. лева за подслушване
Годишно се харчат 100 млн. лева за подслушване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Годишно се харчат 100 млн. лева за подслушване, твърди Станишев
62994
Годишно се харчат 100 млн. лева за подслушване, твърди Станишев
  • Годишно се харчат 100 млн. лева за подслушване, твърди Станишев

Подслушването в държавата излиза всякакви норми и не служи за целите на закона. Това каза в „Седмицата” на Дарик лидерът на БСП Сергей Станишев.

Преди дни той представи пред медиите информация за доклад, в който се съдържат данни за незаконно подслушване под личното ръководство на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Скандалът, който избухна, беше наречен от медиите „българския Уотъргейт”.

„През последните години всички в България знаят, че масово се подслушва. Това излиза извън всякакви нормални рамки и не служи на целите на държавата и на закона. 100 млн. лева годишно приблизително годишно се харчат за СРС-та. Само за първите две години от управлението на ГЕРБ броят на СРС-та нарасна три пъти. От това увеличение сам 6% от тези материали влизат в съда. Сега има огромно увеличение на обема на подслушване, проследяване, а много малко вършат работа на закона от гледна точка на реализиране на съответните присъщи функции”, обясни Станишев.

„Когато получих този сигнал, бях шокиран от неговото съдържание, от това колко убедително звучи и описва една технология, която е достъпна до службите и МВР. В този сигнал има достатъчна конкретика, включително имена на служители, които са участвали в рамките на МВР в едно неформално звено под разпореждането на министъра на вътрешните работи, които са извършвали по същество тотално противозаконна дейност”, уточни още соцлидерът.

„Аз казах, че искрено се надявам това да не е вярно, но при такъв сигнал, когато го имаш има две алтернативи. Или го хвърляш в кошчето и забравяш, или отиваш при главния прокурор и нека прокуратурата се произнесе”, изтъкна още той.

В четвъртък Сергей Станишев представи пред медиите информация във връзка с доклад, в който се съдържат твърдения и данни за незаконно подслушване под ръководство и указания лично на Цветан Цветанов. Лидерът на БСП внесе сигнала при главния прокурор Сотир Цацаров, който веднага разпореди проверка. Същия ден Цветан Цветанов излезе с изявление, че Станишев лъже. Ден по-късно той заяви готовност да излезе от политиката и да се извини на българския народ, ако обвиненията за незаконно подслушване бъдат доказани.

Цялото интервю с лидера на БСП Сергей Станишев слушайте на Radio.DarikNews.bg