Година от катастрофата на магистрала „Тракия”, отнела живота на 9 души
Година от катастрофата на магистрала „Тракия”, отнела живота на 9 души / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Година от катастрофата на магистрала „Тракия”, отнела живота на 9 души
54450
Година от катастрофата на магистрала „Тракия”, отнела живота на 9 души
Стефан Стойчев
  • Година от катастрофата на магистрала „Тракия”, отнела живота на 9 души
  • Стефан Стойчев

Една година след жестоката катастрофа на магистрала „Тракия", която отне девет човешки живота, Стефан Стойчев, благодарение на когото много хора бяха спасени тогава, посети мястото на трагичния инцидент, за да почете паметта на загиналите.

На 15 юни 2011 година автобус по линията София - Бургас с 31 пътници се удари в мантинелата на магистрала „Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Сред оцелелите е 5-годишно дете, а най-младата жертва е на 14 години.

Панихида за загиналите в катастрофата бе отслужена в бургаския храм „Света Богородица. Десетки се събраха в храма за панихидата в памет на: Иван Чакъров, Мехмед Зюфекер, Йонка Георгиева, Пламена Костадинова, Ивиана Димитрова, Бояна Рангелова, Румяна Родригес, Петя Кузманова и Албена Самуилова.

Вече е внесен обвинителен акт в съда срещу тримата, обвинени за катастрофата. Това са шофьорът на автобуса Светослав Димитров, който бе задържан и освободен с парична гаранция, притежателят на лиценза за превоз на пътници, съсобственик и управител на „Ентуртранс"-Бургас Ениз Ченгел, и Николай Точев, ръководител група „Транспорт" към „Ентуртранс". Оцелелите от тежкият инцидент твърдят, че никога няма да забравят случилото се.

Стефан Стойчев, който пръв се хвърли в огъня да спасява хората след катастрофата, посети мястото на инцидента: „Би трябвало целият български народ да са съпричастни с болката им, както и аз".

Единствената надежда на Марияна, майка на 20-годишната Пламена, която загина при катастрофата, е справедливо наказание за виновните, причинили смъртта на дъщеря й: „Това ще бъде едно много дълго и безсмислено дело. Аз не вярвам в нещата".

Справедлив процес и обезщетение иска и 55-годишният Сашо Стоев, който се качил в автобуса, за да стигне до Бургас, където забравил документи за новата си работа. Той е с близо 70% инвалидност заради травмите, които получил след инцидента. „Животът ми се преобърна на 360 градуса след тази катастрофа, защото щях да съм на много добра работа", разказва Стоев.

44-годишната Мая Малетова от София, която претърпя осем операции след инцидента, не губи надежда и се опитва да живее втори живот. Мая е служител на Жандармерията, но не е сигурна, че ще запази работата си, докато се възстанови: „Операциите ми нарушиха изцяло живота, да не говорим как ми влияят на психиката тези перуки, които ги нося, нямам коса и тези притеснения. В крайна сметка се радвам, че поне оцелях".

Репортаж по темата чуйте в прикачения звуков файл