Глобяват до 10 000 лв. инвеститор заради лифта-капан за Станишев
Глобяват до 10 000 лв. инвеститор заради лифта-капан за Станишев / Sofia Photo Agency
Глоба до 10 000 лева ще бъде наложена на инвеститора в ски-курорта „Бодрост – Картала”, край Благоевград заради инцидента с незаконно пуснатия кабинков лифт, в който заседна премиера Сергей Станишев. Съоръжението не е преминало през задължителния технически тест, каза за Дарик радио директорът на Държавна агенция "Технически надзор" Костадин Башов. Лифтът е забранен за експлоатация от днес, до пълното му узаконяване.

„Лифтът, в който вчера премиерът ни Сергей Станишев заседна за близо 40 минути, е возил правителствените мъже, кметският екип и двайсет журналисти абсолютно незаконно", каза пред Дарик директорът Костадин Башов. Той заяви още, че не е вярна официално дадената информация, че са извършвани 72-часови технически изпитания на съоръжението. „Такава проба се извършва след регистрирането на съоръжението пред инспекция „Държавен и технически надзор и тази хора не се извършва от хора”, обясни Башов.

Заповедта за спиране на лифта бе връчена на инвеститора Илия Ризов, шеф на фирма "Прима инвест БГ". В случай, че той не изпълни доброволно разпореждането, ще се наложи намесата на полицията.

Още през април тази година Районна прокуратура Благоевград е разпоредила разследване по сигнал на началника на Районно управление на горите Георги Калабаков. В сигнала се твърди, че за изграждане на ски-пистата са откраднати от горския фонд десетки декари земя. Проверката по сигнала още не е приключила.