Главното мюфтийство към медиите: Не бъдете съучастници в изграждането на ислямофобия
Главното мюфтийство към медиите: Не бъдете съучастници в изграждането на ислямофобия / Sofia Photo Agency, архив

Главното мюфтийство отправи призив до медиите да не бъдат съучастници в изграждането на ислямофобия и насаждане на междурелигиозно напрежение. В декларация се посочва, че терорът категорично не се приема от исляма независимо от неговата цел и причина.

"Дни след терористичния акт в Бургас периодично по медиите безотговорно се появяват становища за евентуална връзка на българските мюсюлмани и тяхното съдействие при провеждане на терористичния акт и заплаха за нови подобни действия. Силно сме обезпокоени от факта, че тези безпочвени медийни инсинуации се случват в свещения за мюсюлманите месец Рамазан", пише в декларацията, цитирана от БТА.

Мюсюлманската религия и мюсюлманската общност не може да бъде обвинявана в престъпление, извършено от едно лице или група маргинали. Терористът е враг, както на мюсюлманите, така и на цялото човечество, посочват от мюфтийството.

"Мюсюлманите в България стават морална жертва на обществото и медиите, посредством некомпетентни и преднамерени манипулативни инсинуации. Буди недоумение фактът, че отношение по тази дълбока несправедливост все още не са проявили управляващи, политици, културно-обществени дейци, учени от академичните среди", посочва мюфтийството в декларация.