Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли идеята на председателя на ВКС Лозан Панов, прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Лозан Панов се обяви за изваждане на прокуратурата от съдебната власт
 
След продължила близо час среща при държавния глава Румен Радев, Обвинител номер 1 коментира, че ако прокуратурата бъде обособена като независима институция, както предлага Панов, то това едва ли ще я постави под по-голям контрол.
 
"Прокуратурата е оценявана и в момента – дали правилно, или не като институция, която е безконтролният едва ли не виновник за всички беди. Питам, ако я изведем от съдебната власт, от контрола на ВСС, от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното й положения и я превърнем в една отделна независима и самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега“, попита Цацаров.

„Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на Лозан Панов. Мнение, което много време пробива своя път в политическата сцена и най-после беше казано на глас. Не разбирам защо само беше необходима цялата тази серия от изявления, за да се стигне до черешката на тортата – прокуратурата вън от съдебната власт. Г-н Панов има право на мнение, единственият ми съвет е да събере колегите си във ВКС и да попита дали поддържат това негово становище“, коментира още той.

НСО проверява автомобила, с който се вози Лозан Панов
 
Цацаров коментира, че военни прокурори вече са започнали проверка по случая с инцидента с автомобила на НСО, който ползва председателят на ВКС. Вчера Лозан Панов оповести случай, при който е установена липса на няколко болта, които задържат гумата на колата.

По този повод военните прокурори ще разпитват шефа на НСО, шофьорът на Панов, както и още лица от службата за охрана. Според Цацаров, обаче, никой от НСО не е сигнализирал за инцидента нито в президентството, нито в прокуратурата. За него Цацаров разбрал вчера, от изказването на Панов.

На среща в президентството главният прокурор Сотир Цацаров и държавният глава Румен Радев обсъдиха съдебната реформа. Двамата са се обединили около виждането, че в хода на реформата проблемите трябва да се решават комплексно, без да се хвърля вина само върху една или друга институция. Главният прокурор заяви също, че делото за КТБ влиза в съда до 15 юли. Той допълни, че недоумява защо се настоява да стенограмите по делото да бъдат разсекретени, след като съвсем скоро ще бъдат обявени в съдебната зала.