Главният секретар на МВР Петър Тодоров разкри подробности за служителя, който блъсна дете на пешеходна пътека и избяга от местопроизшествието. Инцидентът стана във вторник вечерта преди софийското село Лозен. 

"Ние в този случай и във всички такива аналогични случаи, предприемаме много мерки, които са без всякакви преференции затова, че са служители, безкомпромисни мерки. Съответно провинилите се служители, носят своята отговорност. Конкретно в този случай, имаме служител, който е извършил това нарушение, отнети са му личната карта и оръжието, отстранен е от длъжност. Започната е дисциплинарна проверка и е образувано следствено дело", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. 

"Така безкомпромисно ще постъпваме към всеки един служител от МВР, независимо на каква позиция се намира. С това искаме да дадем пример на обществото, че ниене  искаме да не допускаме такива грозни явления в нашите редици и ще бъдем безкомпромисни в своята позиция за отстраняване на такива служители", обяви Тодоров. 

Той е дългогодишен служител на МВР, разкри още главният секретар на МВР.

"Мисля, че е на 54 години беше като възраст, колко години служба има, не мога в момента да кажа", обясни Тодоров.

Службата му е била водач на автомобил към дежурна част, разкри Тодоров. 

Предстои да бъде установено дали служителят на МВР има и други провинения. 

Дисциплинарно производство срещу служител на Дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ е образувано във връзка с извършено тежко нарушение. Служителят е отстранен от длъжност, съобщиха по-рано от пресцентъра на МВР. 

Служител на МВР блъсна 9-годишно дете на пешеходна пътека. Инцидентът става във вторник до софийското село Лозен.

9-годишното дете пресичало на пешеходна пътека, когато било ударено от кола. То е с охлузни рани. Шофьорът избягал. Свидетели хвърляли бутилки и счупили задното стъкло на колата.

Бащата на детето, блъснато от служител на МВР: Усетих, че е пиян и неадекватен

По-късно полицаи намерили шофьора. Оказало се, че е служител на Жандармерията. 

Пробата с дрегер е показала 0.5 промила. Тя обаче е взета три часа след инцидента. Предстои да му бъдат взети кръвни проби, които ще покажат с колко точно промила е бил той по време на инцидента.

Тъй като 0.5 промила е допустима стойност, следовател ще направи оглед и ще прецени дали шофьорът да бъде задържан. Но има утежняващи обстоятелства, като бягство от мястото на инцидента.

Пред полицаи той разказал, че е пил малко алкохол след инцидента, за да се успокои.

Отведен е в районното, взети са значката и оръжието му. В деня на инцидента служителят не е бил на работа.

„Детето ми е било с колело. Колата е блъснала задната гума на велосипеда и самото то го е бутнало на земята. Няма контакт с автомобила. От очевидци разбрах, че служителят на Жандармерията се е движил доста бързо”, обясни пред NOVA бащата на пострадалото дете Любомир Топалов.

Топалов е говорил с шофьора, причинил инцидента, по телефона. „Призовах го да дойде, за да се видим. Обясних му, че има полиция и го издирват. По телефона го усетих, че е пиян и неадекватен. Говореше несвързано, даже с лека насмешка”, каза още мъжът.

„Искам институциите да си свършат работата подобаващо. Благодарен съм на служителите на „Пътна полиция”, които взеха присърце случая и свършиха работата си адекватно. Трябва да даваме гласност на подобни случаи, за да не се потулват. Този човек да си понесе последствията”, апелира Топалов.
МВР