/ © sxc.hu
Седмокласниците средно с 43,95 точки по математика, по български език изкарали 59,58
43,95 точки от общо 100 е средният успех на столичните седмокласници на националното външно оценяване (НВО) по математика. По български език и литература (БЕЛ) пък е 59,58 точки. Това съобщава "Монитор", след като на сайта на Регионалното управление по образование в София бяха публикувани статистиките с успеваемостта на учениците в столицата.
 
По нея родителите и седмокласници могат да се ориентират какъв е успехът на детето им, в сравнение с другите кандидат-гимназисти. Майките и татковците имат възможността да сметнат колко седмокласници водят тяхното дете по постижения и колко са с по-нисък резултат.
 
Публикуваха резултатите от външното оценяване на седмокласниците

Данните показват, че тазгодишният випуск се е представил по-добре от предшествениците си миналата година, когато средният резултат по математика е бил около 33 точки, а по български език - около 38. По тази причина вероятно балът за вход в гимназия ще скочи.
 
На националното външно оценяване по български език и литература са се явили общо 9210 деца, а по математика - 9181. От тях максималните сто точки по математика са изкарали 118, а осем деца имат нула. По български език пък няма пълни отличници, а учениците с нула точки са трима.
 
Родители откриха грешка в миниматурата по математика

Средният резултат за страната все още не е ясен, като образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че ведомството ще представи обобщените резултати в четвъртък, посочва изданието.
 
Тази година за първи път балът за гимназия ще се изчислява единствено и само в точки. Досегашният максимален бал 36 ще се равнява на 100 точки. Също така за първа година всички седмокласници трябва да кандидатстват, дори и тези, които по някаква причина може да са пропуснали националните изпити.
 
Нови правила в балообразуването за прием след 7 клас

Те имат право да подават документи само с годишните оценки от дипломата, които също се превръщат в оценки в образуването на бала. Така например шестицата се равнява на 50 точки, петицата на 39, четворката - 26, а тройката - 15. В бала участват две оценки от свидетелството за завършен седми клас. Минималният бал ще бъде 30, при положение че детето има две тройки.
 
От 16 до 22 юни се подават документи за кандидатстване за първо класиране, което ще бъде обявено до 27 юни. Записването или заявяването за участие във второ класиране ще бъде между 28 и 30 юни. Второто класиране ще излезе до 4 юли, а записването е между 5 и 7 юли. Броят на незаетите места ще стане ясен до 10 юли.

Според графика подаването на документи за участие в трето класиране ще е от 11 до 13 юли. Резултатите ще станат ясни на 17 юли, а записването ще е между 18 и 19 юли.