/ netinfo
Триъгълник зададен като остроъгълен в условието, се оказва тъпоъгълен
В националното външно оценяване (НВО) за седми клас по математика има грешка в условието на една от задачите, алармираха родители. Става дума за геометричната 24-та задача от втория модул на НВО -то.
 
В указанието пише, че триъгълникът е остроъгълен, а впоследствие след като се следват конкретните параметри за чертеж се оказва тъпоъгълен.
 
За грешката в условието потвърди пред "Монитор" доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към БАН. Той обясни именно, че триъгълникът е зададен в условието като остроъгълен, но следвайки числовите данни се оказва тъпоъгълен.
 
Верните отговори от теста по математика след 7-ми клас вижте ТУК

Той допълни, че масовият ученик надали е уловил това разминаване, но по-старателните деца, които са направили чертежа прецизно е възможно да са се объркали.
 

netinfo


Доц. Кортезов коментира, че винаги има риск от грешка, но призова да се внимава повече при изготвянето на задачите.
 
Вчера след изпита седмокласници споделиха пред журналистите, че са били по-затруднени от втория модул.

От Министерството на образованието и науката обяснили пред изданието, че видът на въпросния триъгълник АБC в задача №24 не е от значение за решаването й, тъй като от седмокласниците се изисква да разсъждават върху правоъгълните триъгълници (CMP и HBC). За намиране на лицето на триъгълника АBC, което се изисква в подусловие Б, не е необходима мярката на ъгъл С. Видът на триъгълника АBC, както и мярката на ъгъл С не са обект на задачата.

„Всеки чертеж на ученик, независимо от вида на триъгълника АВС, както и правилните разсъждения при определяне на търсените елементи в триъгълниците CMP и HBC ще бъдат оценени със съответния брой точки“, увериха от МОН.

Първоначалното проучване на случаен принцип върху изпитни работи на седмокласници от различни региони в страната показва, че видът на триъгълника АBC не е смутил учениците и те са работили по задачата, като някои от тях са я решили изцяло, допълниха още от ведомството.