/ Dariknews.bg, архив
Пет писмени работи са анулирани на държавния зрелостен изпит по предмет по избор днес. Това е десет пъти по-малко от миналата година, когато бяха анулирани 51 работи, съобщиха от просветното ведомство. Над 42 хиляди зрелостници се явиха на днешната матура, а над 53 хиляди седмокласници положиха изпит по математика от Националното външно оценяване. При него са анулирани две писмени работи. Вариант №2 беше изтеглен на втория задължителен държавен зрелостен изпит, а на седмокласниците се падна вариант №3.

Зрелостниците на матура по избор, седмокласниците на изпит по математика
 

За втория задължителен държавен зрелостен изпит дванайсетокласниците избираха между 13 предмета. И тази година най-желан е изпитът по биология и здравно образование. За явяване на него са подадени над 14 000 заявления. На второ място е английски език с над 11 000 желаещи, следван от география с над 8000.
 
За първи път на майска сесия матурите са разделени на модули, като броят и продължителността им са различни в зависимост от избрания предмет. Това обаче не е ново в образователната ни система, обясни Евгения Костадинова, директор на "Дирекция съдържание на предучилищното и училищното образование" в просветното ведомство.
 
"Работата по модули за определено време е нещо, което се прилага и в международни изпити. Не сме го измислили ние. Надяваме се да намерим оптималния начин, по който зрелостниците да са спокойни", посочи Костадинова.
 
Тестовете и верните отговори от държавните зрелостни изпити може да видите ТУК
 
Освен матурата за зрелостниците, днес беше и изпитът по математика за националното външно оценяване на седмокласниците.
 
"Първият модул обхваща 20 задачи, от които 16 са от затворен тип. Вторият модул са от 21 до 24, тоест четири задачи", каза Маня Манева, главен експерт в дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование".

Безпрецедентни мерки за сигурност срещу преписвачите на матурите
 
Първият модул е бил лесен, за разлика от втория, споделят седмокласниците от 112-то училище в София.
 
"Първи модул беше по-лесен, втори беше доста труден, но направих някои неща. Във втори модул ме затрудни 21 задача и 24 задача", каза едно от децата.
 
"Геометрията беше ужасна", допълни друго.

Верните отговори от теста по математика след седми клас вижте ТУК
 
Очакванията на седмокласниците са различни, но като цяло са доволни от представянето си.
 
Кой как се е справил ще стане ясно на 5 юни, когато ще бъдат обявени резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците. А на 9 юни ще са готови и резултатите от матурите на зрелостниците.