/ БГНЕС
Според главния прокурор историята показва, че при подобни практики се стига до репресии
Няма да допусна, докато съм главен прокурор, политическата намеса в съдебната власт, историята показва, че това води до репресии. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на среща с представители на ПГ на „БСП за България“ в зала „Запад“ на Народното събрание, предаде БГНЕС.

"За тези 30 години, в които работя като следовател и като прокурор, почти никога не е чуван гласът на следователите и на научната общност. Разбирането за разделение на властите, освен взаимен контрол между тях, следва да има и взаимодействие. Доста дълъг период от време не се решават реалните проблеми в законодателен план, които биха довели до решаване на проблемите, решаваме последствията", заяви още главният прокурор.

Гюров: Искаме да знаем готови ли са ГЕРБ да скъсат пъпната връв с Гешев

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че разговорите между Народното събрание и институциите – изпълнителна, съдебна, са необходимост. По отношение на търсения от главния прокурор диалог между институциите, тя е категорична, че той не може да се оплаче от липса на такъв в парламента, като даде за пример приетите изслушванията на всеки три месеца на главния прокурор в НС.

По думите ѝ сигурно има и недобри закони. Въпреки това обаче Нинова посочи, че Наказателният кодекс (НК) е от 1968 г., но оттогава досега е променян 121 пъти, като в повечето случаи по препоръки на представители на прокуратурата. Наказателно-процесуалният кодекс е от 2005 г., но е претърпял през годините 58 изменения.

Гешев: Ножът е опрял до кокала, ще направим и невъзможното, за да има справедливост


Тя припомни, че в края на 47-ото НС, три дни преди разпускането му, беше приет Закон за продажбата на райски газ на непълнолетни деца. „В момента всички нощни клубове и дискотеки продължават да продават и тровят децата. Добър закон, бързо приет, резултат – никакъв. Важно е законът да е добър, но много по-важен е контролът“, категорична е Нинова. Като призова да се спре с политическите лозунги, Нинова поиска професионални съвети, свързани с противодействие на битовата престъпност и Закона за движение по пътищата заради пияните и дрогираните шофьори.

От своя страна Иван Гешев посочи, че още преди 2 години от прокуратурата са искали изменения на НК и НПК. По думите му измененията, които НК и НПК са претърпели, „са едни оперативни промени на парче, с цел да се потуши репутационно един проблем, които не водят до реални резултати“.

Главният прокурор настоя за всеобхватна реформа. По отношение на райския газ той смята, че трябва много ясно да се различават правомощията на различните власти и неизпълняването на приетия закон не е от компетенцията на прокуратурата.
 
БГНЕС