Главният прокурор предлага да се увеличат наказанията за всички причинители на катастрофи със загинали или тежко ранени, ако са карали с алкохол над два промила, след употреба на наркотици, с превишена скорост над 50 км/ч над допустимата или без книжка. Иван Гешев е поискал с писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента и председателите на всички комисии в НС наказанията да станат от 15 до 20 години или доживотен затвор, каза неговият говорител Сийка Милева на извънреден брифинг.

Това предложение е и по повод жестоката катастрофа в София, при която бе убит журналистът Милен Цветков.

И още от предложенията на главния прокурор - в полза на държавата да се отнемат автомобилите, независимо чия собственост са, като това да е задължително, ако се кара с алкохол в кръвта над 1.2 промила. Милева заяви, че Гешев е дал указания при дела за умишлени престъпления по транспорта да се иска запор върху превозното средство.

Съставена е и работна група, която ще анализира съдебната практика по транспортни престъпления, за да бъде сезиран ВКС за тълкувателно решение.

По-сурови наказания, когато някой кара пил или под влияние на наркотици, каза още Милева. Сегашните наказания невинаги съответствали на обществените очаквания и не гарантирали справедливост за пострадали или наследниците им.

Анализ показва, че основните причини за многото катастрофи е именно употребата на алкохол, наркотици, карането без книжки и с превишена скорост. Расте и броят на разследванията. Ако през 2015 година са се водили 90 дела, то 4 години по-късно те вече са 3000.