/ БГНЕС
Не вярвам да съм заложник за съставяне на бъдещо правителство, защото няма основания за моето отстраняване и мисля, че това се видя в процедурата, която беше изключително забавна във Висшия съдебен съвет. Явно е, че това няма как да стане, и защото единствената процедура, която би могла да се осъществи, не е в съответствие със закона , а тази, която е в съответствие със закона, е Велико народно събрание и промени в Конституцията. Това каза пред журналисти в Поморие Главният прокурор Иван Гешев.

"Дали съм заложник за съставяне на правителство - ако това е вярно, би било смешно и тъжно. Смешно на първи прочит, поради причината, че хора и политици, които говорят за съдебна реформа, за върховенство на закона, за права на човека и за какво ли още не, явно нарушават същите тези принципи. Защото принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това лично - понеже не харесваш или по някакви други, надявам се нелегитимни причини, искаш да отстраниш председателя на ВКС, ВАС или главен прокурор", добави Гешев.

Той посочи, че това е тъжно, защото показва липса на държавност, и поради простатата причина, че на всеки български гражданин основните проблеми в момента са войната, инфлацията, миграционният натиск, ситуацията с престъпността, ще има ли отопление през зимата.

Борисов обяви каква е следващата стъпка на ГЕРБ след изборите

"Самият факт, че някой би повдигнал този въпрос, означава, че има някакви други цели, които не са интересите на българските граждани. За съжаление би означавало, че интересите на българските граждани са разменна монета, търгашество за решаване на лични, политически или някакви други интереси", коментира още Иван Гешев.

Главният прокурор и неговите заместници Даниела Машева и Борислав Сарафов участваха в българо-баварски семинар за прокурори, съдии и разследващи служители от ДАНС и МВР на тема „Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари". Организатор е Фондация „Ханс Зайдел“.

„Ако непрекъснато се борим с последиците, никога няма да решим основните проблеми. А основните проблеми са взаимодействието между институциите, което почти изчезна, и сега се опитваме да възстановим, законодателството и дълбокото неразбиране как функционира правоохранителната система, на принципите на правовата държава, на върховенството на закона“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след участието си в българо-баварския семинар за прокурори, съдии и разследващи служители от ДАНС и МВР.

Василев: „Продължаваме промяната“ ще бъде конструктивна опозиция на ГЕРБ (ВИДЕО)

Иван Гешев обясни, че има системни проблеми, които трябва да бъдат решени, които не се решават с десетилетия. „Резултатът е, че вероятно сме водещи в цяла Европа по катастрофи със смъртни случаи. Това е безобразие!“, отбеляза главният прокурор. „Никой не е застрахован, че един дрогиран шофьор няма да отнесе нас или наш близък. Това с наркотиците е пандемия! Никой не е в безопасност!“

"Със закриването на Специализираната прокуратура се закри нещо работещо и се връщаме към нещо неработещо. В края на юли 70-80% от СРС-ата, които се експлоатираха, за тежки случаи, бяха прекратени, защото щяха да са незаконни след закриването на Специализирания съд. Това бяха международни разследвания. Закриването им беше политическа екзекуция!", категоричен бе главният прокурор. "Да, трябва съдебна реформа, но не такава. Тя трябва да решава реалните проблеми", добави той.

Иван Гешев посочи, че хора, които говорят за съдебна реформа, за върховенство на закона, за права на човека, явно нарушават същите тези принципи: „Принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това, че защото лично не харесваш някого или по други причини, искаш да отстраниш председателя на ВКС, ВАС или главния прокурор. Тъжно е, защото показва липса на държавност. Това означава, че интересите на българските граждани са разменна монета, търговия, търгашество, за решаване на лични, политически, конюнктурни или други интереси“, заключи главният прокурор.
БТА