Иван Гешев Надежда Йорданова
Иван Гешев Надежда Йорданова / Снимка: Георги Димитров
Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо, заяви главният прокурор
Изпълнителната власт в лицето на МВР и Министерство на правосъдието се занимават да атакуват прокуратурата, а в същото време се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността на нива от 2006 година. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, което ще обсъжда искането за предсрочното му освобождаване, предаде БГНЕС.

ВСС обсъжда искането за предсрочно освобождаване на Гешев


"Ще кажа, че това не е сериозният въпрос. Затруднен съм, защото не знам как да коментирам искането за отзоваване на главния прокурор в една страна членка на ЕС", каза главният прокурор.

"Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо, а сега искането на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го веднъж, честно казано съм затруднен да го разбера. Това е механичен сбор между неверни субективни оценки, манипулативни политически твърдения и обикновено цитиране на норми. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно", коментира още Гешев.
 

Иван Гешев Надежда Йорданова
Снимка: Георги Димитров


"Лош знак е за българската държавност и за това, че се оправдават притесненията на българската прокуратура изразени пред европейските ни партньори. Вървим към проблеми, които мислихме за забравени преди приемането ни в ЕС. Възраждат се полицейският произвол, а цената ще плащат българските граждани", каза още той.

Искането за предсрочно освобождаване е поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.
БГНЕС