Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова свиква заседание на пленума на Висшия съдебен съвет.

На заседанието ще се обсъжда една единствена точка - предложението на министъра на правосъдието във връзка с предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Стоименов Гешев.

Искането за предсрочно освобождаване е поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Гешев поиска публична процедура и обсъждане на предложението за прекратяване на мандата му

Министър Йорданова предоставя за разглеждане от ВСС на девет нови обстоятелства, даващи й основание да поиска оставката на главния прокурор.

Посочените обстоятелства включват случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година, искането за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото срещу Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд - „Осемте джуджета“, сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, обстоятелството, че главния прокурор е утвърдил указания „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, както и случаят „Гебрев“.

Членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Защото на практика няма разписана процедура. Случаят е без прецедент.

Така в четвъртък сутринта се очаква Пленумът на ВСС да започне с обсъждане на процедурните правила, по които ще протече производството - дали ще има специална комисия, която да разгледа предложението, дали ще протече под формата на дисциплинарно производство, ще има ли защита.
БГНЕС