/ БГНЕС
Главният прокурор обеща да публикува доказателствата за пробива и обяви, че ще сезира Еврокомисията
Главният прокурор Иван Гешев обеща всички доказателства по досъдебното производство, което води СГП за пробива в системата за случайно разпределение на делата, да бъдат публично оповестени пред българските граждани, защото хиляди от тях са потърпевши от пробива, докато тя е действала.

Гешев призова лобистите на пробитата система за случайното разпределение на делата да отговорят на въпросите защо е била вкарана на тъмно като решение на всичките проблеми в съдебната власт и как така една търговска фирма я е обслужвала даром, без нито един лев, в продължение на пет години.


Той назова и конкретните отговорни лица за въвеждането й - бившият правосъден министър Христо Иванов, шефът на ВКС Лозан Панов, Калин Калпакчиев и гравитиращите около тях.

Гешев: Манипулираното разпределение на делата е като коронавирус в съдебната система (ВИДЕО)

"Фактът е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието в съдебната власт, защото признакът е доверието на гражданите в нея. И за мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, оказват и се опитват да предотвратят този ай ти одит. Нямам обяснение за себе си", коментира Гешев в интервю за "Неделя 150" по БНР по повод проверката на ай ти експертите, разкрила съмнения за манипулиране на системата. Той припомни, че ай ти одиторите дори не са получили пълен достъп до данните и въпреки това са открили манипулиране.

"В одита се съдържат доста сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е пробита. И всеки може да се запознае с протоколите на ВСС и да види какъв натиск и какво лобиране има от един бивш министър на правосъдието и Калпакчиев да се въведе точно тази система с аргумента, че предишната е недействаща и съдържа пробиви, които сега се констатират и при тази.", отсече Иван Гешев.

"Нямам никакви притеснения да го попитам всичко", каза той по адрес на шефа на ВКС Лозан Панов. "Това ще бъде обсъдено на пленума на ВСС в четвъртък, надявам се да бъде излъчен на живо", добави Гешев.

"Аз не се притеснявам от нищо да попитам Лозан Панов на какво се дължи това - на тъмно представена като панацея системата за случайното разпределяне, която ще затвори всички дупки, което изтъкваше Христо Иванов. И в един момент се оказва, че тази внедрена от тях система без обществена поръчка е може би по-лоша от предишната. Защо има тоя отпор да се провери нейната сигурност? Защо една фирма я провежда пет години без пари?", попита Гешев и отбеляза, че това е прецедент - една търговска фирма да работи без пари.

"Дошло е времето най-после този проблем да се реши по категоричен начин. Как да имаме доверие в съдебната власт, когато има съмнение, че всеки един казус може да бъде решен по несправедлив начин?", посочи главният прокурор и заяви, че ще сезира Европейската комисия, защото става въпрос за 5-годишен период, през който съдебната система е била на мониторинг.

Главният прокурор Гешев се обяви категорично за въвеждането на нова система за случайно разпределение на делата след шест-седем месеца, но последната дума за това ще има Висшият съдебен съвет. "Решението ще бъде взето от ВСС. Моето лично мнение е, че тябва да се вземе бързо решение в следващите 6 месеца. Ще има чисто нова система, която би трябвало да реши тези проблеми, само че има 6-7 месеца дотогава и ние трябва да гарантираме, че ще има прозрачност на делата", коментира главният прокурор.

Манипулирано е разпределението на дела, открити са слабости в системата

Иван Гешев коментира и действията на прокуратурата в условията на извънредно положение. Той заяви, че проверките за спекулата по отношение на стоки от първа необходимост продължават. И съобщи, че има данни за целенасочено задържане на 4 тона спирт, който е в основата на производството на дезинфектанти, а това води до скок на цените. На Агенция "Митници" и МВР  е възложено да проверят данъчните складове за спирт.

Шефът на държавното подкрепи идеята магистратите да си замразят заплатите, за да бъдат солидарни с хората в сегашната криза, но решението ще бъде взето от ВСС. "Едно такова положение налага извънредни мерки и те не може да са само за едни", смята Гешев. Той призна, че преди две-три седмици си е правил проба за коронавирус, която е отрицателна.

Гешев уточни, че засега няма официални данни да има заразени прокурори или служители в прокуратурата. И напомни, че тя действа като за извънредно положение още преди обявяването му.

"Аз мисля, че тази криза е възможност да отсеем за малко плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени, защото виждам една масирана дарителска кампания и обединение, което не съм виждал последните 30 г. Ако използваме тази криза като стимул, може би ще излезем по-силни и по-добри", заключи главният прокурор.