Това по същество означава, че все едно не сме имали правосъдие, каза още главният прокурор
Софийската градска прокуратура разследва била ли е манипулирана системата за случайно разпределение на дела. Поводът е получен сигнал от шестима членове на ВСС. На държавното обвинение те са представили данни, че дори човек със слаби компютърни умения може да разпределя съдии по дела.

"Това по същество е все едно не сме имали правосъдие. Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната система". Така главният прокурор Иван Гешев коментира информацията за манипулираното разпределение на делата пред NOVA.

Манипулирано е разпределението на дела, открити са слабости в системата

"Защо хора, които говорят за конституционна реформа, за съдебна реформа, за справедливост, за истина и за какво ли още не, като г-н Калпакчиев и г-н Христо Иванов, ще използвам термина "натискали" без обществена поръчка определена фирма да създаде тази система, запита Гешев.

Смущаващи данни за разпределението на дела, излезли на яве след одит, поръчан от Висшия съдебен съвет (ВСС). Експертите са посочили, че системата може да се манипулира дори само с електронен подпис.

Случайното разпределение на дела в България се манипулира

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни как е ставАло това. "Например, потребител с достъп до районен съд - Враца е имал възможност да разпределя делата на районните дела в София, Димитровград, Велико Търново или където се сетите".

Системата работи от 5 години и е дело на фирмата "Смарт систем 2010". Компанията не е сред известните в IT сектора. Засега не е ясно в кои съдилища е имало манипулация при разпределението на делата.

По време на проверката във Висшия съдебен съвет одиторите се сблъскали с неочаквани проблеми. "Достъпът е отказан от служители на на администрацията на съвета, каза още Сийка Милева.
NOVA