/ БГНЕС
Никой не е недосегаем пред закона, подчерта главният прокурор
Хибридните атаки срещу прокуратурата идват от олигарсите, които се разследват и се изправят пред съда и зад които седят милиарди. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналистите по време на спецакцията срещу битовата престъпност в столичния квартал "Христо Ботев".

Гешев: Обявяваме война на битовата престъпност в страната (СНИМКИ)

"То е ясно, че зад обвиняемия Божков стоят милиарди, зад обвиняемия Цветан Василев стоят милиарди. Зад Арабаджиеви - които са изправени пред съда, стоят стотици милиони, те са запорирани. Зад Баневи седят също стотици милиони - запорирани са 200 млн. Цветан Василев - запорирани са 2 млрд. от антикорупционната комисия. Миню Стайков - запорирани са 150 млн. Това достатъчно основание ли е да бъдем атакувани, според вас?", попита риторично главният прокурор.

И заключи: "Време е преходът да свърши. Ние казваме стига и ще видите, че ще го направим".

"Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв период в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя. Който не го е видял и не го е разбрал, ако наруши закона, ще носи последствията и ще бъде изправен пред българския съд", закани се Гешев.

Главният прокурор посочи, че става дума за еднаква нетърпимост към извършителите на престъпления - както за социално слаби, така и за хора с милиарди. "Знаем срещу какво се изправяме, знаем, че ще бъдем атакувани, знаем защо сме атакувани, знаем от кого сме атакувани, но ще продължим, защото го дължим на българските граждани. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани", обеща той.

И допълни, че това се прави, за да не бъдат обирани хората в домовете си, предвид битовата престъпност, но на прицела са и богатите, които не спазват правилата.

Дължим им това тези богати хора, които задържаме да си плащат данъците, защото тези данъци са техните пари. Те са откраднати от българските граждани и не достигат до тях под форма на пенсии, социални придобивки и пътища, подчерта Иван Гешев.

"Това не е правено в достатъчна степен след 1989 г. и това накратко означава да дадем на хората справедливост, която те очакват и им дължим. Защото моята заплата е голяма и ми я плащат българските граждани, които не получават такава. Аз трябва да си заработя заплатата", отсече Гешев и допълни, че е обяснил това и на останалите прокурори. "Българските граждани са нашият работодател", категоричен е Иван Гешев.

Относно разкритието от снощи, че в ОАЕ е бил задържан издирваният хазартен бос Васил Божков заедно с още две лица, главният прокурор каза, че няма нищо ново, което да съобщи.
В момента, в който прокуратурата има потвърждение, ще обяви кои са задържаните.

За задържания председател на Комисията по хазарта обвинител номер едно посочи, че той е направил признания и оказва пълно съдействие на разследващите. "Прокуратурата ще съобрази тези обстоятелства при определяне на мярката му за неотклонение", добави Гешев. Относно ареста на бизнесмен във Виена, Гешев потвърди, че е има арестувано лице в Австрия, което е било обявено за издирване с европейска заповед и което е участник в организираната престъпна група в хазарта, за чийто ръководител прокуратурата посочи Васил Божков. По думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов пък въпросният бизнесмен е бил заловен на летището във Виена.