Борислав Колев - единственият за момента обвиняем в пране на пари за строежа на магистрала "Хемус", бе доведен в Софийската градска прокуратура (СГП) днес и беше разпитан от прокурори от градската прокуратура в присъствието и на главния прокурор Иван Гешев. През деня Колев се срещна и с вътрешния министър Бойко Рашков

"По време на разпита днес обвиняемият за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за строежа на Автомагистрала "Хемус, е дал дълги и подробни обяснения, изложил е своята версия, включително е посочил конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление", съобщиха от СГП и добавиха, че имената на посочените от обвиняемия конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление, не са публично известни. След като е изложил версията си, обвиняемият е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

Върнаха в ареста Борислав Колев, обвинен за пране на пари от АМ „Хемус“

По-рано днес братът на Борислав Колев заяви, че Борислав иска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев, за да разкаже неща по случая. „Брат ми разполага с информация от съществено значение. Нали не мислите, че брат ми е крайният получател на 53 милиона лева. Дайте си сметка за хората, и интересите, и влиянията, които са замесени”, заяви Иво Колев.

Няколко часа след посланието, обвиняемият се срещна с Бойко Рашков. Вътрешният министър съобщи, че е чул и имена. „Нека оставим разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата и служителите от ГДБОП , които този следобед ще имат доста работа”, каза Рашков.

След това Колев се срещна и с Иван Гешев. Двамата се видяха в Софийската градска прокуратура, където обвиняемият беше докаран на разпит. "Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му", коментира пред журналисти главният прокурор.

Той подчерта, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестиран постоянният арест, наложен на Колев. "Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност да се укрие", коментира ръководителят на държавното обвинение.

Според Гешев, ако обвиняемият окаже съдействие на разследващите, това ще се дължи единствено на факта, че прокуратурата си е свършила работата.

Обвиняемият за пране на пари от строежа на АМ „Хемус“ припадна в съдебната зала

Софийският апелативен съд задържа Колев за постоянно в ареста.

Миналата седмица той припадна в съдебната зала по време на заседание на същия съд по мярката му. 
БТА, nova.bg