Герджиков: 8% изборен праг, но за три партии
Герджиков: 8% изборен праг, но за три партии / снимкa: Sofia Photo Agency
Герджиков: 8% изборен праг, но за три партии
18802
Герджиков: 8% изборен праг, но за три партии
  • Герджиков: 8% изборен праг, но за три партии

Изборният праг за коалиции да бъде шест на сто за две партии, като за всяка следваща да расте с един или два процента, това предложи пред Дарик заместник-председателят на НДСВ Огнян Герджиков. Той не е против вдигане на бариерата за коалициите, но по думите му това не трябва да става в последния момент, както се случва сега. Ето как аргументира идеята си професор Герджиков:

 

„За мен е разумно да има такова нещо, но не и да се прави в последния момент. Аз лично смятам, че това е некоректно, но само по себе си е разумно и би могло да бъде така – явява се една политическа партия, прагът е четири процента, всяка следваща в коалицията по два процента отгоре: явяват се две партии – шест процента, явяват се три партии – осем процента, явяват се четири партии – десет процента. Или по-подобен начин, например може да расте и с по един процент, да не е с два, защото в такива случаи се навървят малко значителни партии, с много малко, но като се обединят десетина, преминават с голям успех прага и след това започва голямото роене.

 

Партия „Ред, законност и справедливост” предложи изборният праг за две партии, явяващи се в коалиция да се вдигне на осем на сто, а за всяка следваща формация бариерата да бъде с по един процент по-висока. Идеята се подкрепя от БСП и ДПС. На извънредно заседание депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Закона за избор на народни представители. Освен вдигане на прага за коалициите, поправките предвиждат и въвеждане на смесена избирателна система с 31 мажоритарно избрани депутати.