ГЕРБ внася проект на решение в подкрепа на въпросите от референдума
ГЕРБ внася проект на решение в подкрепа на въпросите от референдума / БГНЕС

Трима депутати от ГЕРБ внасят в Народното събрание проект на решение за подкрепа на въпросите от проведения на 6 ноември национален референдум. Това обяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на НС Димитър Главчев, който заедно с колегите си Данаил Кирилов /председател на правната комисия/ и Десислава Атанасова са авторите на предложението.

ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни

Текстът гласи: "Подкрепя народните представители да се избират с мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура; задължително гласуване на изборите и референдумите, както и годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лев за 1 получен действителен глас на последния вот за НС", цитира БТА.

Проектът предвижда още до 15 декември т. г. комисията по правни въпроси да внесе доклад за второ гласуване на приетите законопроекти, свързани с точките 1, 2 и 3 в Изборния кодекс, допълни Главчев.

От ГЕРБ все пак уточниха, че са готови да предложат чрез изменения в закона за политическите партии да няма изобщо държавно финансиране за политическите субекти, като преди това ще потърсят мнението на Сметната палата за последствията. За нулева субсидия се обяви снощи премиерът Бойко Борисов.

Борисов: Слави Трифонов да си направи партия

Малко над 12 000 гласа не достигнаха на референдума, за да се превърнат резултатите от него в закон. При изчисляването на вота ЦИК е взела предвид най-високото число - броят на намерените в урните пликове.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обясни, че при оформянето на резултатите Комисията е действала при пълно спазване на изискванията на закона и все пак в него са участвали по-малко хора отколкото на последните парламентарни избори.

При обявяването на предварителни резултати за допитването миналата седмица, след като стана ясно, че резултатите му няма да се превърнат автоматично в закон, инициаторите на допитването обвиниха ЦИК в "чудовищна манипулация".

Слави Трифонов: ЦИК извърши чудовищна манипулация

От своя страна от ЦИК бяха категорични, че всичко е изпълнено според буквата на закона, а говорителят и член на комисията Цветозар Томов дори съзря политическа интрига в скандала.

Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20% от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на допитването, се внася в НС, за да вземат депутатите решение.

Така въпросите от референдума влизат в пленарна зала.