ГЕРБ, РБ, и Патриотите започват преговори за общ кандидат-президент
ГЕРБ, РБ, и Патриотите започват преговори за общ кандидат-президент / DarikNews.bg, Радка Минчева

„От следващата седмица започват преговорите между три политически сили в опит да се излъчи общ кандидат на управляващото мнозинство".

Това съобщи в Разград депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.

Преговарящите са от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

„ДОСТ не са потенциален партньор, тъй като това е дясноцентристка коалиция с патриотичен елемент, а в партията на Лютви Местан не виждам патриотичен елемент, за да си сътрудничим на тази тема. Не са показали на този етап и дясна и проатлантическа принципност, която трябва да застане зад кандидат-президента", заяви Делчев.

По думите му целта на преговорите е да се излъчи успешна кандидатура, която да отговори на лявата коалиция от БСП и АБВ, с подкрепата на ДПС, и през следващите 5 години България да се управлява от дясна фигура с ясни десни възгледи.

„Конкретните имена, които ще обсъждаме, са на трети план, първо трябва да са ясни партиите, които застават зад десния кандидат, второ - политиките и платформата на бъдещия кандидат, едва тогава идва ред на имената", обясни още Делчев.

По думите му колкото по-скоро се обяви кандидатът, толкова по-добре, за да имат време хората да го преценят, да осъзнаят плюсовете му. Според Делчев ако преговорите се водят в добър тон, биха могли да приключат с излъчване на общ кандидат до средата или края на юни.