ГЕРБ разкритикува работата на Комисията за защита от дискриминация
ГЕРБ разкритикува работата на Комисията за защита от дискриминация / Sofia Photo Agency
ГЕРБ разкритикува работата на Комисията за защита от дискриминация
22742
ГЕРБ разкритикува работата на Комисията за защита от дискриминация
  • ГЕРБ разкритикува работата на Комисията за защита от дискриминация

ГЕРБ разкритикува и работата на Комисията за защита от дискриминация. При обсъждането да доклада за дейността й за миналата година в парламента депутати от групата заявиха, че за дейността й са харчени милиони, а за 2008 година тя се е самосезирала само четири пъти. Председателят на комисията Кемал Еюп каза, че тази констатация се дължи на непознаване на начина й на работа и закона, с който е създадена. На въпрос дали намерението на ГЕРБ да гласува „въздържал се" и по доклада на комисията утре, означава, че той ще бъде освободен от поста, Еюп припомни, че мандатът му изтича през май догодина.

Ето какво каза в пленарната зала Цветомир Михов от ГЕРБ: „Комисията за защита от дискриминацията и други комисии, които са харчили по 5 млн.-10 млн. лева бюджет, а всъщност не знаят за какво са били създадени. Има от четири самосезирани, от които три забравени, само едно си спомняли. За това са изхарчени 5 млн. от държавния бюджет. Това са такива измислени комисии, които вие сте си ги създавали за ваши кадри, да отчитате нещо".

Тунджер Кърджалиев от ДПС пък каза: „Г-н Михов, не случайно на няколко пъти подчертах дебело да се абстрахирате от политическата интерпретация на този въпрос, защото вашата реплика по същество значеше директно, че в България няма нужда да съществува въобще тази комисия".

Станислав Станилов от „Атака" заяви: „Интерпретацията е, че нищо не сте работили, защото комисията е пълна с турци. Тя не е политизирана, а етнизирана. Тя е пълна с турци, вероятно има и цигани. Нищо лошо, нищо лично, обаче не може да няма българи".

Отговорът на Кемал Еюп пред парламентарните репортери: „Народното събрание е политически орган и оценките са политически, които са много важни, разбира се, но има и конюнктура в изказванията на отделни депутати, тъй като съм убеден, че не всички познават нито закона, нито дейността на комисията и ако ми дадат думата утре, ще се защитавам от трибуната. Ние сме имунизирани против политически пристрастия, защото сме независим орган, иначе няма да бъдем уважавани".

Комисията за защита от дискриминацията се е самосезирала по случая с бития представител на индийското посолство в района на хотел „Плиска" в София. Миналия месец 50-годишен индийски гражданин е бил нападнат от трима мъже в района на хотела. От пресцентъра на МВР тогава съобщиха, че мъжът е представител на индийското посолство в София. Пострадалият е подал жалба в Първо районно полицейско управление.