ГЕРБ провали дебатите по собствения си вот на недоверие
ГЕРБ провали дебатите по собствения си вот на недоверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентарното заседание, на което трябваше да се проведат дебатите по първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", се провали поради липса на кворум.

От „Коалиция за България" и ДПС се регистрираха общо 103-ма народни представители. Депутатите на ГЕРБ обаче не се регистрираха, а тези от „Атака" дори не се появиха в пленарната зала. Официалната причина за отсъствието на националистите е посещение в Брюксел за среща със сходни формации и бъдещо им обединяване в Алианс.

Инициираното от ГЕРБ искане за оставка на кабинета беше внесено в деловодството миналата седмица. Като мотив опозцията изтъкна създаването и работата на Министерството на инвестиционното проектиране.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се чувства победител от провала на разискванията по вота на недоверие. „Наблюдавам провала на тази тройна коалиция. Не само от „Атака", те и БСП и ДПС си провалят правителството. Няма ги в залата, не могат да си осигурят кворум. Те самите не си подкрепят правителството", заяви Борисов в кулоарите на парламента. Лидерът на ГЕРБ заяви още, че правителството е заложник на „Атака".

ГЕРБ провали дебатите по собствения си вот на недоверие
netinfo

Според председателя на БСП Сергей Станишев опозицията е разбрала, че бърка с вота и чрез процедурната хватка си спестява резила в пленарната зала и „боя, който щяха да ядат" в дебатите. „А иначе това е злоупотреба с право. Ако и утре ГЕРБ не се регистрират в парламента, вотът отпада и ПГ на ГЕРБ изпада в доста нелепо и смешно положение", каза той.

ГЕРБ провали дебатите по собствения си вот на недоверие
netinfo

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ГЕРБ са стигнали дъното с този си отказ да се регистрират в пленарна зала. „Не можеш да внасяш вот на недоверие и да не се регистрираш", допълни Местан. Той разкритикува поведението на опозицията и го определи като деструктивно за демокрацията. „Точната дума е самоцелен тарикатлък като най-грозната изява на ГЕРБ-ерската деструкция в 42-ото Народно събрание", коментира лидерът на ДПС пред журналисти.

ГЕРБ провали дебатите по собствения си вот на недоверие
netinfo

След преждевременния край на заседанието премиерът Пламен Орешарски изрази мнение, че от опозицията не са убедени в мотивите си за вота на недоверие. От своя страна министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов изрази готовност да отговори на всички отправени му въпроси. Според него атаката на опозицията е неаргументирана. Данов каза, че в момента министерството на инвестиционното проектиране функционира в намален състав, като предстои през следващата седмица ведомството да се премести в сградата, в която ще продължи да работи.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обясни, че ако и на заседанието утре няма кворум, вот няма да има. От ГЕРБ отказаха да коментират дали утре все пак ще се регистрират или отново ще се блокира работата на парламента.

ГЕРБ провали дебатите по собствения си вот на недоверие
netinfo