ГЕРБ отново ще работят за изпълнение на предизборни обещания
ГЕРБ отново ще работят за изпълнение на предизборни обещания / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Управляващите от ГЕРБ започнаха новата парламентарна сесия със заявката „за изпълнение на още едно от своите предизборни обещания" - изработването на нов изборен кодекс. В декларация от името на парламентарната група Тодор Димитров заяви, че ГЕРБ ще продължи да работи за запазването на икономическата и финансова стабилност на страната.

От там посочват, че през следващите месеци ще насочат усилията си в реформи в здравеопазването, образованието и съдебната система. Затова предвиждат и промени в законите за здравето и лекарствата.

Планират се и нов модел на здравното осигуряване и начина на финансиране на лечебните заведения. ГЕРБ не се отказват от създаването на специализирани съдилища и прокуратури. Правителството и най-голямата парламентарна група са амбицирани „страната ни  да бъде остров на стабилност на данъчната политика, като не вдига данъците и през 2011 г", се казва още в декларацията на ГЕРБ.

В същото време обаче още в първия работен ден след края на лятната ваканция на Народното събрание, депутатите отново стигнаха до ситуация, в която да нямат необходимия кворум за продължаване на работата си.

В началото на деня регистрираните народни представители бяха 186 души, като 199 депутата гласуваха при първото обсъждано предложение. Така нужният кворум за работа на парламента изисква в гласуването да участват поне 93 депутата. Малко преди 13.00 ч. по време на гласуването на промените в закона за оръжията и боеприпасите се установи, че депутати отсъстват от пленарната зала и поправките не могат да бъдат приети.

Заместник-председателят на Народното събрание - Анастас Анатстасов започна поименна проверка на присъстващите депутати. След края на преброяването депутатите продължиха работата по закона.