/ БГНЕС
Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия, това съобщи пред медиите в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов

"Познавате я всички от последните девет парламента, във всички правни комисии, с изключителен юридически опит, голямо законотворчество, десетки закони. Аз съм абсолютно убеден, че тя ще се справи много добре", каза той. 

Тъй като тя е шеф на парламентарната група, Борисов уточни, че той самият ще е председател на групата.

"Тъй като се лиших от Деси Атаносова в парламента, предложих им аз да съм председател и групата го прие с голяма радост", пошегува се той. 

"Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв", каза от своя страна Десислава Атанасова.

"Ако бъда избрана и моята кандидатура получи подкрепата на пленарната зала, вероятно другата седмица съгласно процедурните правила, ще се стремя да пазя правото дори от закона", отговори тя на въпрос ще бъде ли безпристрастна в Конституционния съд, след като идва от политиката. Попитана ще ѝ липсва ли политиката, Атанасова коментира, че не може да каже, защото доста дълго време пребивава в двете сгради на Народното събрание. 

В отговор на въпрос как ще реагира, ако от ГЕРБ ѝ звъннат по телефона, вече като част от Конституционния съд, тя каза, че по лични поводи със сигурност ще вдигне, но по конституционни въпроси да не ѝ звънят.

По-рано от “Възраждане“ издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова. В сряда от ПП-ДБ, пък, номинираха Борислав Белазелков за конституционен съдия. 

По думите на Борисов номинациите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ за конституционни съдии са първата стъпка от разговорите за попълването на вакантните места в контролните органи и регулаторите и предстоящата ротация. Според него именнно при ротацията трябва да се спазва стриктно споразумението и не трябва да се обсъждат нови вицепремиери.

"По споразумение имаме много ясни правила с колегите - двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел, при ротацията е същото. За вицепремиери нови и каквито и да е били резки движения, считам, че не трябва да се говори, защото всичко е много крехко и трябва много внимателно, само при единомислие, да се правят промени", каза лидерът на ГЕРБ.

Попитан за какво са разговаряли на лидерската среща и дали е приключила за днес, Борисов каза, че разговорите ще продължат през всички дни и уточни, че срещата не е лидерска, а работна. Утре ще се присъединят и Николай Денков, и Мария Габриел, като се върне, каза лидерът на ГЕРБ. По думите му премиерът и вицепремиерът ще оценяват министрите, заместник-министрите, областните управители, така че да имат готовност преди 6 март и да отидат при президента Румен Радев с готов състав на кабинет. 

"Когато си в едно такова некоалиционно семейство, има значение какво казват и другите, и затова предложих и се прие от колегите, преди рязко да се изказваме, да изчакваме анализа на Денков, Габриел", посочи Борисов.

Попитан дали иска, или не Асен Василев за вицепремиер и отпаднали ли са критиките му към него, Борисов отговори: „Асен Василев е министър и ако колегите от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, ние ще продължим да го подкрепяме за министър“. За вицепремиер той беше предложен предишния път, ние не се съгласихме, защото Мария Габриел и Николай Денков са равнопоставени, затова направихме ротацията, така наречената "сглобка", затова Кирил Петков правилно казва, че те са с по-особен статут от другите министри и според мен това са ротационните премиери, които ние сме се разбрали до този момент и не виждам защо трябва сега да се бъркаме в тази работа, каза още Борисов.