/ БГНЕС, архив
ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите от 1 юли. Това заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Според него предложението на "БСП за България" има много висока фискална цена. Не съм сигурен, че тя може да бъде поета, коментира той в парламента.

БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят

Неслучайно по време на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, каза Горанов. За нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети, заяви той. Затова и ще се въздържим да подкрепим подобно предложение, добави Горанов.
 
По-рано днес от "БСП за България" предложиха преизчисляване на всички пенсии от 1 юли т.г. на база на средния осигурителен доход за 2013 г. Според левицата за това ще са необходими около 800 млн. лева на година.
 
Пенсионери заплашват да съдят държавата

Владислав Горанов посочи още, че подобно предложение предвижда преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастване на доходите от пенсии, както и промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване.
 
"Не може депутат да променя държавния бюджет, инициативата за внасяне и актуализация на държавния бюджет е единствено в прерогативите на Министерския съвет, така пише и в Конституцията", поясни Горанов.
БТА