/ iStock/Getty Images
Това мнозинство заложи изучаването на историята на комунизма, нещо, което дължим на бъдещите поколения, защото историята трябва да се познава, посочи председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

Демокрацията дава на хората свободата да избират, да живеят и ние сме длъжни да гарантираме това, подчерта тя.

Думите й дойдоха в отговор на прочетената по-рано декларация от лидерката на БСП Корнелия Нинова, която отправи обвинения към управляващите за политиката им в сферата на образованието. Тя критикува и съдържанието на учебниците и настоя, че един клас трябва да учи само по един учебник.

Засегнахте тема, която не трябва да се политизира, учебниците се пишат от преподаватели, оценяват се от всички учители, от БАН. Пропуснахте да кажете само кое ще е издателството, което ще издава учебника, контрира Милена Дамянова.

Нинова иска един учебник за един клас с опростено съдържание

Тя отбеляза, че през тази и миналата година българските деца и млади хора са поискали да се върнат в класните стаи, но е факт, че дистанционното обучение заради пандемията е поставило България на едно от челните места в Европа. Факт е, че българските учители извършиха революция в образованието, факт е, че родителите станаха партньори и участници в образователния процес - все хубави неща, изтъкна Дамянова.

Тя припомни също, че за този мандат средствата за образование, инфраструктура, надвишават един милиард лева, за заплати на учителите, които при кабинета "Орешарски" са имали нула процента увеличение, през 2021 г. има 360 млн лв допълнително. За сравнение 450 лв. е била минималната преподавателска заплата в началото на първото управление на ГЕРБ, в момента средното възнаграждения е над 1700 лв.