Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / Пресцентър на БСП
Един учебник за един клас в цялата страна с опростено съдържание. За това се обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

В декларация от парламентарната трибуна тя упрекна управляващите за политиките им в сферата на образованието. Тя цитира и пасажи от учебници и ги определи като шокиращи.

Готвейки нашата програма с екип от учители, читалищни дейци и интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца, каза Нинова.

"Помните ли от ученическите години прекрасната поема „Неразделни“ на Пенчо Славейков:  "Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка, че каил за нас не стават моя татко, твойта майка. Верни думи, верна обич, има ли за тях развала. За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла." В учебника за 7 клас на българските училища, тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин: „Хиляди пъти й казах, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам – любов въртят, пък са още деца. Трябва да докладвам на директора“, посочи лидерката на БСП.

"Патриархът Иван Вазов и прекрасното стихотворение “Български език”. Една творба, която може да дава самочувствие на всеки  от нас, че е българин. “Език свещен на моите деди” го нарича той.

“Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?”


И представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така: “Предимство номер 2. Докато пътуват българите могат да обсъждат каквото си поискат без другите да ги разберат. Ето това е несъмненото предимство на българския език”, продължи с примерите Нинова.

По думите й учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо, а историческите факти са изопачени от политически интерпретации.

Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят е сведена до унизителни битовизми", настоя тя и посочи, че българчетата стават все по-неграмотни.

"А ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното", заключи Корнелия Нинова.