ПГ ГЕРБ-СДС ще внесе проект на предложение Народното събрание да вземе решение, с което да задължи министъра на здравеопазването да отмени зеления сертификат. Това обяви Десислава Атанасова, председател на групата, на брифинг в парламента. Искането идва след взетото по-рано днес решение, че няма да се изисква зелен сертификат за допуск на депутатите в сградата на Народното събрание.

Решено: Зеленият сертификат няма да бъде задължителен за депутатите

От ПГ ГЕРБ-СДС възразиха срещу това решение и заявиха, че така се нарушават стандартите в обществото по отношение на противоепидемичните мерки.

"Стана ясно, че има едни богоизбрани - тези, които гласуваха против еднаквите правила за народните представители и всички останали български граждани", заяви Атанасова.

По думите й или правилата трябва да са за всички граждани, или за никого. Атанасова каза, че се допускат различни изисквания за различни сектори от обществения живот. "Не е допустимо да има изискване за лекари, учители, ученици, сервитьори, бармани, готвачи и други категории работещи български граждани за представяне на зелен сертификат или тест, за да могат да уважат своето конституционно право на труд, а за народните представители това да не важи", подчерта още депутатът.