ГЕРБ и мнозинството са с изчерпан кредит на доверие, твърди Лютви Местан
ГЕРБ и мнозинството са с изчерпан кредит на доверие, твърди Лютви Местан / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не само ГЕРБ, но и парламентарното мнозинство е с изчерпан кредит на доверие, нито едно решение на това правителство оттук нататък не може да се ползва с легитимност. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан. „На тази база ние смятаме, че е невъзможно съставянето на каквото и да е правителство в рамките на 41-вото Народно събрание”, допълни той.

Според Местан парламентът не може да се използва като параван, зад който кабинетът на Борисов да скрие собствения си провал и да иска от едно провалено мнозинство да решава въпроси като избора на ДКЕВР вместо правителството.

Един провален кабинет прехвърля своите отговорности върху едно провалено мнозинство, резултатът е нулев, коментира лидерът на движението. Даже би било добре резултатът да е нулев, резултатът е задълбочаване на кризата, агония, добави той.

Местан коментира решението на премиера Борисов да не си подаде оставката като грешен прочит на ситуацията и проява на недалновидност. „Може би най-точната формулировка е като проява на политическа безотговорност от страна на Борисов”, заяви Местан. По неговите думи оттук нататък най-голямата отговорност трябва да носи именно министър-председателят, тъй като интересът на България е ситуацията да се овладее с легитимните средства на демокрацията.

Общественият договор между Бойко Борисов и българските граждани на изборите през 2009 г. е нарушен едностранно от премиера и партията му ГЕРБ, продължи Местан. „Българските граждани, които протестират, имат абсолютното право да искат развалянето на този нарушен договор, нещо повече - да настояват да се сключи нов обществен договор. Парламентарната група на ДПС няма каквато и да е идея да експлоатира политически протестите на българските граждани, няма и да го прави”, заяви Местан.

Според него единственото, което могат да правят политическите сили, е да представят своите идеи за изход от кризата, а гражданите да решат на коя политическа сила да дадат своето доверие. Те трябва да имат правото със своя вот да изберат ново, легитимно правителство, което да се ползва с доверието им, добави той.