/ БГНЕС, архив
Двете партии излязоха с декларации за Международния ден на възрастните хора
От парламентарната трибуна ГЕРБ и БСП поздравиха пенсионерите за Международния ден на възрастните хора. Управляващите и опозицията обаче дадоха коренно различна оценка за политиките в подкрепа на пенсионерите.

Светлана Ангелова от ГЕРБ настоя, че за управляващите основен приоритет е повишаването на жизнения стандарт на възрастните хора и работят в тази посока.

Тя изтъкна, че пенсионерите в нужда получават топъл обяд, пенсиите са преизчислени с 6,7% от 1 юли, минималната пенсия е станала 250 лв., а добавката към пенсиите от 50 лв. ще продължи да се отпуска и следващите месеци. Енергийните помощи пък са достигнали до 495 лв. на отоплителен сезон.

"Наред с това трябва да мотивираме и включването на хората над 50 г. в пазара на труда", добави Ангелова.

"Запазването на живота и здравето на възрастните изисква консенсус, диалог и воля, не отричане на постигнатото. Ще застанем срещу всеки, който би направил компромис, с достойните старини на нашите майки и бащи", отсече депутатката от ГЕРБ.

Георги Гьоков от левицата пък отсъди, че нищо значимо не е направено от управляващите за възрастните хора. Той припомни, че българските пенсии са най-ниските в ЕС.

Социалистът подчерта, че минималната пенсия е далеч по-ниска от линията на бедност, а добавката от 50 лв. месечно определи като подаяние.

"Да се обединим, че пенсионерите заслужават да живеят по-добре, вслушайте се в нашите предложения - преизчисляване на всички пенсии, приемане на Закона за възрастните хора", призова от трибуната Гьоков.

"Старостта не е порок, а естевена част от живота", заключи той.