/ БГНЕС
Не сме си позволили по никакъв начин своеволия в рамките на правомощията си. Напротив - моментът, в който установихме конкретните паспорти и новосъздалите се обстоятелства около тези две лица, веднага започнахме действия. Това коментира пред журналисти заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който извикан на разпит  в спецпрокуратурата за издаването на служебните паспорти на Васил Божков и на Георги Попов.

"Анулирането се случва при отказ от такъв паспорт, при изтичане срока на неговата давност или при отпадане на обстоятелствата, при които е издаден. Повдигането на обвинение не анулира автоматично такъв документ. Тези паспорти не са послужили за напускане на лицата от държавата", добави Георгиев

"Става дума за служебен паспорт, с какъвто разполага Васил Божков в качеството му на член на УС на Комисията за младежта и спорта", каза още той.

Зам. външният министър Георг Георгиев е на разпит в Спецпрокуратурата

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспорти, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

Божков и Попов избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция.