/ МС, пресцентър
Тенденцията към днешния ден е възходяща с повече случаи на заразени, което означава, че разхлабване на мерките трябва да има много внимателно, посочи на редовния сутрешен брифинг на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Относно вчерашното отваряне на парковете в страната, на обяд беше направена обиколка на Южния парк и се видя, че организацията е много добра, заяви председателят на щаба.

„Имаше съвсем рехаво присъствие на хора – семейства с деца в определената възраст, нямаше и струпвания. Съвсем добре е създадена организацията, която съществено намалява рисковете за заразяване, ако продължи в същия вид, не виждам причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще“, допълни ген. Мутафчийски.

39 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас, още двама са починали

По думите му е важно през следващите предстоящи празници да няма струпвания за КПП-тата.

За носенето на маски и разхлабеното им носене началникът на Щаба съобщи, че лекарите, а не политиците трябва да дават пример как се носят такива маски. „От медицинска гледна точка това, което видях в парламента на последното заседание, видях, че ги носят правилно“, допълни Мутафчийски.

„Внимателно следим развитието на ситуацията в старческия дом, но не виждам пропуски на РЗИ там. В този дом има хора с доста придружаващи заболявания, които нямат никакви симптоми, и ако не се влошат, няма да бъдат приемани в болници, ще бъдат оставени на един карантиран етаж“, съобщи д-р Ангел Кунчев на въпрос за четирите нови случаи на заразени възрастни в дома в село Гара Орешец, Видинско. Към момента заразените са 15 души.

След падане на забраната: Първа разходка в парка за много семейства (СНИМКИ)

От полунощ днес КПП-тата на „Факултета“ и „Филиповци“ са свалени.

„В началото на април беше съобщено, че в две болници се концентрират заболели от двата квартала, бяха хоспитализирани 30 пациента от тези квартали, като имаше и 6 смъртни случаи. Затова концентрирахме точно там екипите за изследваните. Така се оказа, че броят на контактните е огромен спрямо този, който заболелите съобщиха. От 16 до 24 април направихме епидемиологични проучвания и тествания, като бяха направени над 1000 теста, 17 от PCR-пробите се оказаха положителни. Имаше около 12 семейни огнища. Решихме да отменим карантината там, след като се установи, че заболелите са в огнища, които вече сме карантинирали, което ни даде възможност да ги контролираме“, съобщи началникът на РЗИ в София д-р Данчо Пенчев.

В кварталите остават останалите мерки – носене на маски, избягване на струпването на хора, и др. Ако се установят нови огнища, мерките там ще бъдат още по-строги.

Махнаха КПП-тата на „Факултета“ и „Филиповци“

Има сигнали от граждани за неспазване на мерките в отделни търговски обекти, които се овладяват много лесно с разбиране от ръководството им. В повечето търговски вериги и пазари има добра организация за неструпване на хора, допълни ген. Мутафчийски.

От полунощ днес изтече и карантината в Паничерево, съобщи д-р Ангел Кунчев.

Днес ще бъде оповестено допълнение към заповедта за имунизационния календар при децата и женските консултации на бременните жени, посочи началникът на РЗИ д-р Ангел Кунчев. На децата трябва да се поставят всички ваксини, но основните ще са с приоритет, веднага след тях са реимунизациите, на последно място са препоръчителните. Майка, която се притеснява и не иска да заведе детето си на ваксина, няма да бъде глобявана. Личните лекари имат право да отлагат имунизациите с три месеца.
БГНЕС