Gallup International започва обработката на анкетите, които ще посочат кои са най- добрите лекари
Gallup International започва обработката на анкетите, които ще посочат кои са най- добрите лекари / Sofia Photo Agency

Попълнените от медиците анкети в проекта на Дарик радио „Най-добрите лекари в София” вече са в партньорите ни от Gallup International, които започнаха обработката им. В продължение на 10 дни лекарите от 24-те най-големи болници в София попълваха анкетните карти, в които посочиха кои от своите колеги оценяват като най-добри. В студиото на Дарик радио беше отворена първата урна с попълнени бюлетини, преди да бъдат предадени на социолозите от Gallup International.

В следващите седмици ще изведем най- често срещаните имена на лекари в съответните специалности. Целта е накрая да се получи един релевантен лист от лекари в специалностите които са над 40, болниците са 24, което е доста работа. Надяваме се да я свършим максимално скоро, така че Дарик да може да публикува на своя сайт резултатите и те да бъдат полезни на пациентите. Не бива да се забравя, че това е една анкета, нито повече нито по- малко. Тя не бива да се зарежда със свръхочакванията, че ние ще подскажем на пациента този е докторът и никой друг. Не, напротив ще покажем кои са няколкото най- добри в различните специалности, според гилдията. В крайна сметка ние сме поверили тази анкета в ръцете на самите лекари. Хората, на които поверяваме живота си. Лекари да избират лекари е един добър метод, защото съчетава масовост и експертност.”, коментира в студиото на Дарик радио Първан Симеонов от Gallup International.

“Лекарите са важна за обществото гилдия и за всеки един от нас. Така, че това което ние правим е изключително полезно, а от друга страна е един вид провокация към лекарите. Не на последно място много ни се иска на фона на всички трусове и проблеми в сферата на здравеопазването, които няма как да не засегнат всеки един от нас, ние да предложим нещо позитивно. За зла участ всеки един от нас в даден момент става пациент и ако не облечем в доверие хората с бели престилки, онова доверие от което те имат нужда, част от лечението все едно не се е случило.”, обясни програмният координатор на Дарик радио Маринела Величкова.

Листата с най-добрите лекари в София ще бъде обявена на Световния ден на здравето - 7 април.