Общо 28 партии и 11 коалиции са подали документи за регистрация за участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, съобщиха от ЦИК. Предстои проверка на документите.

Според приетата хронограма на ЦИК от 2 до 11 септември, всеки работен ден от 09:30 ч. до 17:00 ч., партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите. 

От 16 септември започва регистрацията в РИК на независими кандидати, издигнати от инициативни комитет. Крайният срок е до 24 септември.

До 21 септември ЦИК регистрира за участие в изборите партия в случаите, когато съдът е отменил решението за отказ за регистрацията ѝ. До тази дата е и срокът, в който партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за извършване на промени в състава и/или в наименованието на регистрирана коалиция, съгласно хронограмата на ЦИК. До 24 септември партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите.

Днес Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите. Съдът изпрати преписка, с която постанови на изборната комисия "незабавно да регистрира" коалицията, представлявана от Делян Пеевски.

ЦИК регистрира „ДПС - Ново начало“ за вота и отказа регистрация на партия ДПС

Междувременно час и половина преди последния срок лоялните на почетния председател на ДПС Ахмед Доган намериха начин да подадат документи за участие в изборите. Това стана чрез Румен Йончев, който представи пред ЦИК заявката на Коалиция „Алианс за права и свободи”, предаде NOVA.

„ДПС ще участва в изборите и ще видите как. Кампанията предстои – там ще разберете как ще участваме на изборите. Никой не може да попречи на българските граждани да гласуват”, каза Йончев.

Не стана ясно как точно от ДПС на Доган ще участват в коалицията. Отговор нямаше и след брифинг, даден от Джевдет Чакъров. „Изключеният от ДПС Пеевски открадна марката ДПС за предстоящите предсрочни избори с помощта на ВАС, като инструмент на превзетата държава. Днешното решение на ВАС е връхна точка в действията на Пеевски за употреба на всички възможни институции за постигане на лични цели”, посочи Чакъров.  

По-късно ЦИК потвърди регистрацията на коалиция „Алианс за права и свободи”. Тя е между партиите „Земеделски народен съюз” и „Справедлива България обединени родолюбци”. В бюлетината ще бъдат записани като „Алианс за права и свободи – АСП”. Решението беше прието с 13 гласа „за”.

Вече официално: ЦИК регистрира „БСП – Обединена Левица“ за участие в изборите

ЦИК потвърди регистрацията и на коалиция „БСП - Обединена левица” за участие в предстоящите парламентарни избори. С решението си Комисията отменя регистрацията, направена от упълномощените от Корнелия Нинова, Иван Ченчев и Георги Свиленски.

Заявленията на БСП за регистрация за предстоящия вот предизвикаха спор по време на вчерашното заседание на ЦИК. Причина бе подадено от изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров заявление за оттегляне на заявлението за явяване самостоятелно на партията, внесено от пълномощници на подалата оставка като председател на социалистите Корнелия Нинова. Зафиров поиска подписката и съпътстващите документи да му бъдат върнати. Това се случи след решението на Върховния касационен съд, който заличи Нинова като председател и представляващ БСП и вписа като представляващ заместник-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател Атанас Зафиров.

В последния възможен ден днес документи подадоха от най-голямата парламентарна партия в момента ГЕРБ-СДС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, ЦИК, nova.bg