/ iStock
Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи за утре гледането на две дела по жалби на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от съда.

Коалицията е представлявана от Байрам Байрам и Искра Михайлова – Копарова.

Първата жалба е срещу решения на ЦИК от 4 и 5 септември, свързани с отказ за регистрация на коалиция за участие в избори на 20 октомври.

Втората жалба е срещу решение на ЦИК от вчера, с което е отказано да бъде регистрирана коалицията за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. 

Малко по-късно през деня стана ясно, че ВАС ще се произнесе до 18:00 ч. днес по двете дела, образувани по жалби на политическа партия (ПП) ДПС, представлявана от Делян Пеевски срещу отказ на Централната избирателна комисия (ЦИК) за заличаване на ПП „Движение за права и свободи“, допусната до участие в местни избори на 20 октомври 2024 г.

По време на заседанията нямаше представител на ЦИК. Участваха адвокат Георги Атанасов, с пълномощно от Джевдет Чакъров, както и адвокатите Александър Ангелов и Страхил Панов, с пълномощно от Делян Пеевски.

Адвокат Георги Атанасов оттегли жалбите срещу решенията на ЦИК, като заяви, че те са правилни. Адвокатите Ангелов и Панов оттеглиха отказа от жалбите, като оттеглиха и пълномощията на адвокат Георги Атанасов да представлява ДПС по тези дела. 

Съдът даде ход и на двете дела по същество. Адвокат Георги Атанасов заяви, че е неоттегляем отказът от жалбата. Според него не съществуват никакви правни възможности да бъде оттеглен отказът от правото да се оспорва или не решението на ЦИК. „Моля, в случай, че се занимаете със съществото по спора, да приемете, че решението на ЦИК е в съответствие със закона“, каза той.

Адвокатите представляващи Делян Пеевски заявиха, че поддържат жалбите срещу решенията на ЦИК и поискаха ВАС да се произнесе по същество или да даде на ЦИК указания за прилагане на закона, а именно да се заличи регистрация на ДПС за участие в местните избори през октомври.

По жалбите, исканията и възраженията ВАС ще се произнесе по-късно днес.

Пред медиите адвокатите Ангелов и Панов отказаха коментар. Адвокат Георги Атанасов заяви, че случилото се в съдебната зала е обичайно, когато в една обществена организация нещата започват да вървят наопаки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня