Фермери блокираха центъра на София, дават им пари през декември
Фермери блокираха центъра на София, дават им пари през декември / Снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

С едночасова блокада на централен булевард в София, арест на лидера на млекопроизводителите Андриян Цаконски и ковчег с надпис „Българско земеделие” премина поредният протест на животновъдите. Повече от хиляда фермери от страната се събраха пред земеделското министерство, за да си искат неизплатените им субсидии.

На извънредна пресконференция в Министерството на земеделието и храните аграрният министър Валери Цветанов заяви, че дължимите пари ще бъдат окончателно изплатени на фермерите от 1-ви до 15-ти декември.

Зам.-министър Светла Бъчварова обясни, че стопаните ще получат по 22 евро на тон мляко според определената от всяко стопанство млечна квота. Така една средно голяма ферма от 100 крави ще получи помощ от 17 000 лева.

Основното искане на българските фермери на днешния протест бе среща с лидерите на тройната коалиция, за да бъде постигнат консенсус по въпроса с неизплатените субсии за месеците от март насам.

„Мисълта на управляващите не стига дотам, докъдето трябва да бъдат решени проблемите. Десет месеца ние си търсим правата и няма кой да ни обърне внимание”, каза председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриян Цаконски.

Протестиращите поискаха от земеделския министър Валери Цветанов да излезе и да говори с тях. „Да излезе министър Цветанов”, призоваваха фермерите.

След монгократни ултиматуми от страна на животновъдите министър Цветанов предложи компромисен вариант – преговори с десет избрани от тях представители. Животновъдите не се съгласиха и в отговор блокираха движението по бул. „Христо Ботев”.

"Принудихме се да блокираме булеварда, докато видим някакво решение и министърът излезе и си подаде оставката", каза по време на блокадата лидерът на млекопрозиводителите в Източните Родопи Бойко Синапов.

След ареста на Андриян Цаконски и близо едночасова блокада на булеварда, протестиращите бяха разпръснати от полицаите и движението по пътната артерия бе възстановено.

От своя страна на пресконференцията министър Валери Цветанов призова млекопроизводителите към реален диалог.

„Екипът на Министерството на земеделието и храните, приемайки реалния диалог с млекопроизводителите, ги помоли и покани на среща в малък колегиум, за да може да има реален диалог и да стане ясно какво точно се прави в момента и какви са тези действия, програми, планове, които се изпълняват, които имат изключително значение”, каза министър Валери Цветанов.