Фандъкова подава оставка заради детските градини
Фандъкова подава оставка заради детските градини / снимка: BGNES

Заместник-кметът по образование на София Йорданка Фандъкова подава оставка поради проблемите, възникнали с интернет записването на деца за детските градини в столицата. Това съобщи самата тя и подчерта, че по този начин поема управленската си отговорност.

Фандъкова допълни, че 5000 деца ще останат извън детските градини през следващата година поради липсата на места. Общо кандидатствалите и регистрирани за детски градини деца до 8 февруари са над 13 000, каза Фандъкова.

Ще трябва да се поеме и техническа отговорност за записването на деца за детска градина през интернет, каза Фандъкова и допълни, че това се очаква да се случи след одита на фирмата изпълнител, назначен със заповед на столичния кмет. В същото време системата за този начин на записване за детска заведение трябва да се продължи. Тя премахва субективния фактор и нощните опашки, подчерта, заместник-кметът.

За да се преодолее недостигът на места заради унищожени 44 детски градини в периода на прехода по различен начин - реституция или заменки, започва строителството на три нови детски градини, всяка за шест групи. Наесен ще се стартира строителството на още шест нови заведения, десет съществуващи ще се разширят, а осем в момента са в реконструкция, каза Йорданка Фандъкова.

На Столичния общински съвет пък ще се предложи да наложи мораториум върху отдаването на помещения в детски градини на външни наематели и да се прекратят сключените договори за безсрочно ползване на такива помещения.

В позиция на столичните социалисти се посочва, че оставката на зам.-кмета на столицата по образованието Йорданка Фандъкова не решава проблема с недостига на места за детските градини. По този начин кметът Бойко Борисов започва да се освобождава от най-близкото си обкръжение, гласи позицията на столичните социалисти, представена от зам.-председателя на групата общински съветници от БСП Гергана Алексова.