/ БГНЕС
Над 80% от бюджета на София тази година е насочен към екология, градски транспорт и кварталите, заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За улиците в кварталите Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове.

"Казичене", "Орландовци" и "Разсадника" с най-мръсен въздух днес

В 18 часа е днес публичното обсъждане за бюджета на Столичната община. Към настоящия момент проектът за бюджет е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева.

"Тези числа ще се променят до окончателното внасяне, тъй като тече общественото обсъждане. Ние получаваме много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори", коментира Фандъкова.

Започва програмата на Столична община "Социални иновации" за 2020 г.

Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

"За улиците в кварталите сме заложили 12 млн. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат", добави кметът.

Столичният инспекторат извършва проверки за източници на замърсяване на въздуха

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

"Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година - миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града", каза още Фандъкова.

Съдът отложи делото за касиране на изборите в София (ВИДЕО)

Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече, добави тя.

"Ние сме заложили с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на хората", заяви Фандъкова.

110 млн. лв. са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите.
БНТ