/ iStock/Getty Images
Екипи на Столичния инспекторат извършват проверки за източници на замърсяване на въздуха с прахови частици от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели, както и за горене на отпадъци на открито. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От началото на годината до 8 януари са извършени 139 проверки, а само за последния месец на миналата година проверките са над 1000.

Нова платформа показва замърсяването на въздуха в София в реално време (СНИМКИ)

От началото на новата година екипите са съставили 10 акта за установяване на нарушения, от тях девет са за установяване на строителна техника със замърсена ходова част. Общо пет глоби са наложени при проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми, като за последната седмица са проверени 30 обекта.

Тази седмица също над 300 автомобилни гуми, нерегламентирано изхвърлени в района на Виетнамските общежития, са събрани и извозени до определените за този тип отпадък места.

София осъмна в мъгла с мръсен въздух

Извършени са проверки за чист външен вид на транспортните средства на фирмите, изпълняващи дейностите по почистване на града и са наложени 32 санкции.

По сигнали на граждани са направени проверки за горене на отпадъци в частни имоти в районите Сердика, Овча купел, Красна поляна, Слатина, Триадица, Нови Искър, Лозенец.

Въздухът в София е опасен за вашето здраве (ГРАФИКИ)

През декември на 2019 г. са направени общо 1101 броя проверки. Установени са нарушения, свързани с горене на отпадъци на открито, съставени са 15 акта и са наложени 12 глоби.

Проверките ще продължат и през днешния ден.
БТА