/ БГНЕС
София днес е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха, което означава, че има опасни вредни прахови частици. Навън също така е мъгливо, което допринася за застоя на мръсния въздух. Столицата ни днес е на 19-о място в световен мащаб по замърсяване на въздуха, показват данните от сайта airvisual.com.

По показателя PM 2,5 най-мръсен е въздухът тази сутрин в "Казичене", следван от кварталите "Орландовци" и "Разсадника". По показателя PM 10 замърсяването е най-голямо отново е в "Казичене", следван от "Горна баня", "Малинова долина" и "Крива река", показват данните на airbg.info.

Завишени нива на фини прахови частици в „Хаджи Димитър“, „Левски“ и „Подуяне“

Днес градът с най-мръсен въздух в света е Лахор в Пакистан, следван Колката в Индия, на трето място е Дака в Бангладеш, на четвърто място е Катманду в Непал, на пето е Делхи в Индия. На шесто и седмо място са Сараево в Босна и Херцеговина и Белград в Сърбия.

Вчера в Перник серният диоксид беше 5 пъти над нормата. Чак към края на деня въздухът започна слабо да се пречиства.

Тревога в Перник! Градът осъмна обгазен със серен диоксид

В АИС Център - пунктът за контрол на въздуха в град Перник регистрира превишение на алармения праг /500 мкг/м3/ за серен диоксид в часовете от 05:00 до 11:00 часа. Превишението е регистрирано на 15 януари 2020 г., в 05:00, в 06.00 и в 07.00 часа, като най-високата средночасова стойност: 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч.

В 16:00 ч. на 15 януари 2020 г. в АИС Център е отчетена стойност от 79,94 микрограма на кубичен метър серен диоксид. Съгласно законодателството средночасовата норма за показател серен диоксид е 350 микрограма на кубичен метър.

Протест пред Столичната община заради мръсния въздух (СНИМКИ/ВИДЕО)

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.
БГНЕС