/ Gulliver/Getty Images
Отчетоха опасни нива на замърсяване
Училища и университети в Иран затвориха врати заради токсичния смог, обхванал части на страната, съобщава АФП. В столицата Техеран също е отчетено високо съдържание на фини прахови частици, посочват местни медии.

Решението събота да бъде обявен за неучебен ден беше обявено от заместник-губернатора Мохаммад Тагхизадех, след среща на извънредния комитет по замърсяването на въздуха. Властите въведоха и редица мерки сред които ограничение за движение на частни автомобили по улиците на столицата и забрана за движение на камиони.
Хората с респираторни заболявания бяха посъветвани да останат по домовете си, а спортните събития на открито бяха отменени. Няма да работят и училищата в северната провинция Алборз, както и в централната провинция Исфахан.

Кървави протести в Иран: Най-малко 143 убити

Според експерти концентрацията на фини прахови частици е 146 микрограма на кубичен метър, което е опасно за здравето ниво. Всяка година заради мръсния въздух в страната се регистрират близо 30 000 смъртни случаи.

Смогът се очаква да се разпръсне над мегаполиса с население от 8 милиона души в понеделник, когато се очаква дъждовно време. Замърсяването на въздуха е особено голям проблем в Техеран през зимата заради липсата на вятър, а студеният въздух задържа смога над района в продължение на дни – явление известно като термална инверсия.